Pusić: Slovenska vlada očito još ne zna za dogovor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec iznio je svoj stav u vezi problema rješavanja štednje Ljubljanske banke, iz kojeg se vidi da slovenski stručnjak još nije informirao slovensku vladu o dogovoru dvaju financijskih stručnjaka, kazala je u četvrtak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona je, prije početka sjednice hrvatske vlade, odgovarala na pitanje je li Erjavec svojim sinoćnjim izjavama demantirao njene prethodne izjave. "Što bi me oni demantirali, oni su iznijeli svoj stav iz kojeg se očito vidi da njihov stručnjak još nije informirao vladu o dogovoru dvaju financijskih stručnjaka", kazala je Vesna Pusić.

Hrvatska ministrica je objasnila da je hrvatski stručnjak Zdravko Rogić informirao hrvatsku vladu o kompromisnom dogovoru u vezi Ljubljanske banke.

"Naš stručnjak je nas informirao. Dakle, što se financijskih stručnjaka tiče oni su postigli dogovor i sada je njihova zadaća da o tom dogovoru oko kojega se obojica slažu obavijeste svoje vlade. Što se nas tiče, mi imamo tu informaciju", dodala je ističući kako sama bit dogovora "nije tema o kojoj ćemo javno govoriti".  

Vesna Pusić je u srijedu na konferenciji u Zagrebu kazala da da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke, te da je sada na dvjema vladama da odluče hoće li taj prijedlog prihvatiti. Ona je također rekla da taj kompromis nije idealan ali da će njezin stav biti da je za Hrvatsku prihvatljiv.

Hrvatska i Slovenija imenovale su financijske stručnjake Zdravka Rogića i Franca Arhara da pokušaju naći prijedlog rješenja za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke. Radi se o štednji koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije financirala hrvatska država.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je pak u srijedu kasno navečer za Slovensku televiziju da su devizni depoziti štediša Ljubljanske banke sukcesijsko pitanje i da očekuje kako će hrvatska vlada povući punomoć Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb kako bi prestali postupci koji se protiv Ljubljanske banke vode pred hrvatskim sudovima.

Komentirajući u razgovoru za emisiju "Odmevi" izjave hrvatske ministrice Vesne Pusić o kompromisnom dogovoru u vezi Ljubljanske banke koji su iznijeli stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, a o kojemu bi navodno još trebale odlučiti dvije vlade, Erjavec je rekao da Hrvatska treba povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke te da izjavu hrvatske kolegice shvaća kao pristanak da će se to učiniti.

Erjavec je rekao da su se Rogić i Arhar na svom trećem sastanku na Bledu početkom prošlog mjeseca složili da je pitanje Ljubljanske banke sukcesijske naravi što je, kako je dodao, Hrvatska do sada izbjegavala provesti iako je potpisala sporazum slijednica bivše Jugoslavije o sukcesiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter