Pusić: Sloveniji ide nota, očekujemo pomicanje žice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je da će Sloveniji danas biti uručena prosvjedna nota zbog postavljanja žice na hrvatskom teritoriju kod Harmice i dodala da očekuje da će ograda biti pomaknuta. "Poslali smo im obavijest o noti koja će im danas biti uručena", rekla je Pusić prije sjednice Vlade.
- To je ista situacija kakvu smo već imali s Mađarskom, na isti način smo reagirali i Mađari su pomaknuli tu žicu, kazala je novinarima šefica hrvatske diplomacije. "Očekujemo istu takvu reakciju sa slovenske strane. Maknut će je", zaključila je.
Prije slanja note, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je u srijedu otpravniku poslova veleposlanstva Slovenije u Hrvatskoj oštar prosvjed zbog postavljanja bodljikave žice na teritoriju Hrvatske, koju Slovenija postavlja na granici prema Hrvatskoj radi kontrole migranata.

- Riječ je o području za koje i sama slovenska strana u svojim službenim izvorima navodi kako pripada Republici Hrvatskoj, istaknuo je MVEP u priopćenju.
Hrvatska policija upozorila je u srijedu da je ograda koju je slovenska policija postavila radi kontrole migranata u neposrednoj blizini graničnog prijelaza Harmica na hrvatskom teritoriju te da će s njega morati biti uklonjena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter