Pušic: Slovenci žele naftu i plin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sloveniju i njezine politicare ne zanima režim plovidbe niti ribarenje u Jadranskom moru. Njihov je cilj osigurati suverenitet nad dijelom sjevernog Jadrana ispod cijeg se dna nalaze ogromne kolicine nafte i plina. Tvrdi to umirovljeni casnik Hrvatske vojske Nediljko Pušic u clanku koji prenosi Slobodna Dalmacija, a poziva se na dokumentaciju svjetskih institucija i strucnjaka kojom raspolaže te zakljucuje da stjecanjem suvereniteta nad lijevom obalom Piranskog zaljeva Slovenci žele omoguciti eksploataciju rudnog bogatstva koje se nalazi ispod kamenoloma.

U sadržajno iscrpnom tekstu navodi se nadalje da su Pušiceva "senzacionalna otkrica" u cijelosti pokrijepljena topografskim kartama i geomorfološkim studijama medunarodnih strucnjaka i znanstvenika te da ono "u dobroj mjeri demistificira slovensku nepopustljivost u pregovorima s Hrvatskom oko Savudrijske drage". Prilikom svojeg predanog istraživanja došao je, piše Slobodna Dalmacija, do kljucnih i preciznih podataka kojima raspolaže Geološka služba americke vlade (U.S. Geological Survey), a koji se odnose i na procjene kolicina nafte, plina i tekuceg plina u sjevernom Jadranu. Od ukupnih procijenjenih kolicina u toj geološkoj provinciji, 50 posto otpada na hrvatski dio Piranskog zaljeva, a prema procjenama iz 2000. godine, uz zapadnu obalu Istre te u zapadnoj i južnoj Istri nalaze se milijuni barela neotkrivene nafte i milijarde kubika plina, stoji u tekstu.

- Ne znam odakle im ta informacija, mi takvim podacima ne raspolažemo i ne znam uopce što bih na to rekao, kratko nam je komentirao tvrdnje koje Pušic temelji na vlastitim istraživanjima Zvonko Mrcela iz INAgipa, tvrtke koja pokriva eksploatacijsko polje ugljikovodika "Sjeverni Jadran". Podsjecamo, na spomenutom polju INAgip vodi 12 platformi koje su medusobno povezane spojnim podmorskim plinovodima, plinovodom s talijanskom platformom Garibaldi te plinovodom do istarskog kopna. Dvanaest postojecih platformi služi za eksploataciju prirodnog plina iz tri veca ležišta plina: Ivana, Ika i Ida.

Prema posljednjim ovogodišnjim podacima koje prenosi Glas Istre iz podmorja sjevernog Jadrana Hrvatska godišnje dobiva oko milijardu prostornih metara plina, a procjenjuje se da ce 2010. godine, INAgip proizvoditi još 500 milijuna prostornih metara plina godišnje. Komentar na najnovije natpise Slobodne Dalmacije pokušali smo dobiti i od Miljenka Šunica, predsjednika Hrvatske strucne udruge za plin, no nije se javljao na telefonske pozive.


Podijeli: Facebook Twiter