Pusić se vratila iz Egipta, nastavlja se raditi na slučaju

(Pedja Milosavljevic /  CROPIX)
(Pedja Milosavljevic / CROPIX)

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim i s egipatskim ministrom vanjskih poslova, vratila se u petak kasno navečer u Hrvatsku, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatska vlada i Ministarstvo nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, no zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije?informacije", kaže se još u priopćenju.

Tomislav Salopek, zaposlenik francuske tvrtke otet je na području Kaira, a u srijedu popodne je Islamska država objavila snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje. Nagađa se, s obzirom da je snimka objavljena u srijedu poslije podne, da je rok istekao u 17.30 po srednjoeuropskom vremenu. Egipatske službe sigurnosti intenzivno tragaju za otetim Salopekom i nakon što je istekao ultimatum, koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život, dok egipatski mediji izvješćuju kako postoji mogućnost za produljenje 48-satnog roka.

Salopekova supruga otputovala je sredinom tjedna u Kairo zajedno s ministricom Pusić, koja u suradnji s egipatskom vladom nastoji pomoći u oslobađanju. U petak se uključila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je telefonski razgovarala s egipatskim kolegom al-Sisijem. Grabar-Kitarović nije zasada mogla medijima govoriti o pojedinostima toga razgovora. Stručnjaci za islamističke skupine su u analizi za taj egipatski portal ocijenili da je otmica organizirana s nekoliko ciljeva.

Prvi je otvoriti krizu između Egipta i inozemstva, a drugi pokvariti svečanost raskošne inaguracije nove trase Sueskog kanala u četvrtak, 6. kolovoza, što je projekt kojim egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi želi Egipat učiniti gospodarskom silom i učvrstiti vlast i svoju karizmu. To je proces izveden "kako bi se pokvarilo otvaranje novog Sueskog kanala jer taj kanal potvrđuje legitimnost sadašnjeg režima u Egiptu i predstavlja veliku gospodarsku moć na mapi svijeta", kaže Kamal Habib, stručnjak za islamističke skupine.

Dodaje da novi Sueski kanal "ujedinjuje narod pod sadašnjim političkim vodstvom". Stručnjaci za egipatski portal nadalje navode da su egipatske sigurnosne službe krenule u potragu za mjesto na kojem otmičari drže taoca pri čemu su im vrijedne bile informacije koje im je dao vozač. "Vozač je dao detaljnu specifikaciju zločinaca, dijalekta kojim su govorili i tipa oružja koje su posjedovali", navodi portal.

"Informacije upućuju na to da je cilj poremetiti javni mir i stvoriti krizu između Egipta i inozemstva", piše dalje portal. Habib predviđa da ni Egipat ni Hrvatska neće pregovarati s "Daashom" (što je drugi naziv za Islamsku državu).

"Očekujem da će ostati na stajalištu protiv terorizma i da neće biti kolebanja niti sa strane hrvatske niti egipatske vlade". Hisham al-Najjar, stručnjak za islamske skupine, također drži da je skupina otmicu 'uskladila' s otvaranjem Sueskog kanala jer su oči svijeta tada bile uprte u Egipat, a ona je iskoristila priliku.

Najjar ističe, na temelju priznanja nekih pojedinaca, da brojne ćelije nisu povezane ni s jednom orgnizacijom već im je cilj koordinirati financijsku potporu, razmijeniti informacije i oružje s Islamskom državnom. Salopekov otac u četvrtak je u razgovoru s novinarima francuskog AFP-a u obiteljskom domu u Vrpolju apelirao na otmičare da mu oslobode sina.

"Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo", kazao je Zlatko Salopek. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter