Pusić: Riješit ćemo problem sa Slovenijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je spremna riješiti bilateralni problem sa Slovenijom vezan uz Ljubljansku banku, a hrvatski pristupni ugovor sigurno će biti ratificiran na vrijeme kako bi 1. srpnja 2013. postali članica Europske unije (EU), izjavila je u subotu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Na novinarsko pitanje je li ucjena stav Slovenije da neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor prije rješavanja problema Ljubljanske banke, Pusić je kazala da to "ne bi rekla".

"Mi u ovome trenutku imamo 15 ratifikacija, a naš pristupni ugovor bit će sigurno ratificiran na vrijeme da Hrvatska 1. srpnja 2013 postane članica EU-a. To je jedan problem kakvih smo imali sedam do osam u neposrednim odnosima sa Slovenijom, a stotine na različitim drugim temama. Taj problem ćemo riješiti i mi smo ga spremni riješiti", rekla je ministrica Pusić, odgovarajući u Zagrebu na novinarska pitanja tijekom akcije HNS-a organizirane u povodu Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila.

Napominjući da se vode pregovori između financijskih stručnjaka, Pusić je rekla kako će se držati onoga što se oni dogovore te se neke druge odluke ne mogu donositi prije nego oni predlože neka rješenja.

Upitana je li Hrvatska spremna na ustupke, odgovorila je kako to nije pitanje ustupaka te je podsjetila da je hrvatske štediše Ljubljanske banke početkom 90-tih isplatila hrvatska država.

"To je štednja prenesena na Hrvatsku i u ovom slučaju se rješava taj problem prenesene štednje. On nema neposredne posljedice za bivše štediše Ljubljanske banke, već se tu radi o štedišama Ljubljanske banke koji su de facto već obeštećeni od hrvatske države", kazala je Pusić.

Na pitanje kako komentira izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da su sva rješenja iscrpljena te da njih dvoje trebaju riješiti taj problem, Pusić je odgovorila da bi njih dvoje trebali riješiti "pitanje našeg europskog partnerstva", jer je to u njihovoj nadležnosti kao ministara vanjskih i europskih poslova.

"Pitanje financijskih poteškoća i razmimoilaženja trebaju riješiti financijski stručnjaci i predložiti ga našim vladama, zato smo ih i imenovali", rekla je.

Upitana kako Bruxelles gleda na taj problem i hoće li to ikako utjecati na hrvatski ulazak u EU, Pusić je izrazila nadu da ni Hrvatska ni Slovenija neće trebati ničije posredovanje da riješe jedan bilateralni problem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter