Pusić: Riješeni problemi s Njemačkom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Pragu da su s Njemačkom riješeni svi problemi vezani za sumnje u spremnost Hrvatske za ulazak u EU koje su proteklih dana iznosili neki visokopozicionirani njemački političari.

"Sve probleme smo riješili", izjavila je Pusić novinarima na marginama praške konferencije Forum 2000.

Šefica hrvatske diplomacije dodala je da je o "iskakanjima u percepciji" o hrvatskoj spremnosti u nekoliko slučajeva razgovarala s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerweleom i državnim ministrom za Europu u ministarstvu vanjskih poslova Michaelom Linkom te da je kancelarka Angela Merkel s tim u svezi sudjelovala na sjednici zastupničkog kluba svoje stranke. 

Pusić je istaknula da ratifikacija pristupnog ugovora u njemačkom parlamentu nije upitna ako Hrvatska ispuni 10 zadaća iz nedavna izvješća Europske komisije o monitoringu.

U njemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom primitku Hrvatske u punopravno članstvo u Europskoj Uniji, napisao je tjednik Der Spiegel u nedjelju u svom najnovijem izdanju. "Pusić se u Pragu sastala s potpredsjednicom srbijanske vlade za europske integracije Suzanom Grubješić s kojom je dogovoren nastavak operativne suradnje dviju zemalja na području euroatlanskih integracija.

Upitana ima li pomaka u rješavanju neriješenih pitanja iz vremena rata, Pusić je rekla da sa svojim srbijanskim kolegom razgovara o nestalima, ukradenim hrvatskim umjetninama i problemu optuženih za ratne zločina. "Ta su pitanja na dnevnom redu", rekla je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter