Pusić: RH dobila 200.000 € za Pelješki most

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić objavila je u ponedjeljak da je Europska unija odobrila Hrvatskoj 200.000 eura za izradu predstudije izvedivosti gradnje Pelješkog mosta kojim bi se povezao jug Hrvatske i zaobišao teritorij BiH nakon ulaska RH u Europsku uniju.

"Strateški cilj vlade je efikasno povezivanje hrvatskog teritorija, a to je i cilj EU-a jer će hrvatski teritorij postati i teritorij Unije. Zbog Schengena i fitosanitarnih standarda važno je da nema odstupanja od Schengenskih pravila i s toga je stajališta most najčišće rješenje", izjavila je Pusić u Dnevniku HTV-a.

Po njezinim riječima, predstudija za koju je odobreno 200.000 eura uzet će u obzir ne samo most kao rješenje prometnog povezivanja hrvatskog i europskog teritorija, nego i cestovni koridor kroz neumsko zaleđe.

Rekavši da je dodjela europskih sredstava "dobar znak" da se iz fondova EU-a financira i gradnja Pelješkog mosta, šefica hrvatske diplomacije najavila je izradu studije izvedivosti i projekta kojim će se gradnja mosta kandidirati za europske fondove.

"Projekt ne treba politizirati, nego vidjeti što je najisplativije", ocijenila je Pusić i pojasnila da bi se u tome slučaju gradnja financirala s 85 posto europskih i 15 posto domaćih sredstava, moguće i u drugim omjerima, i da bi europski novac bio dostupan 2014. godine, kada bi i počela gradnja.

Pusić je naglasila da ratifikacija sporazuma Tuđman-Izetbegović o granici između Hrvatske i BiH nije neposredni uvjet za dobivanje europskih sredstava za gradnju mosta. "No, to je važno politički jer bi pokazali spremnost da probleme rješavamo bilateralno i tehnički, jer most mora biti 500 metara od granice, pa bi bilo dobro da se ona potvrdi", rekla je hrvatska ministrica.

Pusić je za 19. rujna najavila sastanak s Europskom komisijom i bosanskohercegovačkim dužnosnicima oko režima transporta roba kroz Neum nakon što Hrvatska 1. srpnja 2013. postane punopravna članica Unije.

Prema privremenom režimu, roba bi se prevozila kopnenim putem kamionima koji bi bili "plombirani" s jedne i kontrolirani s druge strane, te trajektom na liniji Komarna-Pelješac, cjelodnevnom linijom s 12 minuta plovidbe kojom bi se prevozile domaće životinje jer po propisima ne smiju napuštati teritorij Unije.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter