Pusić: Problem s Čačićem traje tri godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HNS-a i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je danas kako problem s Radimirom Čačićem traje tri godine te da se intenzivirao zadnjih godinu dana.

"Dosta smo dugo u stranci šutjeli i sad je došlo vrijeme da se javno naglasi da je HNS projekt važniji od bilo čijih osobnih ambicija. Svi smo očekivali da, dok traje odsluženje njegove kazne, nema političkih aktivnosti. Međutim, nije bilo tako", istaknula je gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" Vesna Pusić koja se s Čačićem nije čula otkako je otišao u zatvor.

Njegove poruke iz zatvora, poslane putem 'bliskih izvora' ocijenila je neugodnima i neprimjerenima, a na voditeljev upit hoće li pokrenuti postupak za Čačićevo isključenje iz stranke istaknula je da to nije odluka koju donosi predsjednik stranke, već predsjedništvo.

"Vidjet ćemo da li će se to dogoditi, moram razgovarati sa svojim kolegama u predsjedništvu", dodala je.

Pusić je kazala da se sa Čačićem nije čula otkad je otišao na odsluženje kazne, a razlog tome je, kaže, jer joj se nije javio.

Vezano uz intervju u tjedniku "Globus" u kojemu je izjavila da se Čačić nikada neće vratiti na čelo HNS-a, rekla je kako očekuje da stranku preuzmu iduće generacije, ali i da se radi o njezinoj ocjeni podrške koju on ima u HNS-u, tj. dodala je, nema.

Komentirajući optužbe da je HNS politički dirigirao stečajem Imunološkog zavoda, kazala je da je ta cijenjena institucija sustavno uništavana 15 godina.

"Ta djelatnost treba ostati i nastavit će se u Hrvatskoj bez obzira na odluku Visokog trgovačkog suda. Ako sud odluči da ide u stečaj, država neće ostati partner, a ako ne ide u stečaj, država će ostati partner, ali djelatnost će se nastaviti i to u Hrvatskoj", kazala je Pusić.

Najavila je sastanak koalicijskih partnera u Vladi sredinom ili krajem ovog mjeseca, a među temama o kojima će raspravljati bit će i ona o eventualnom zajedničkom izlasku na europske parlamentarne odnose. Ističe kako je njeno mišljenje, ali i, smatra, mišljenje drugih predsjednika koalicijskih stranaka da bi bilo dobro da zajednički izađu na te izbore. HNS očekuje jedno "prolazno" mjesto na toj listi, odnosno da će ta stranka imati zastupnika u EU parlamentu.

Kazala je i kako misli da će HNS podržati kandidaturu Ive Josipovića na predsjedničkim izborima.

O pitanju nestalih nema rasprave
O pitanju nestalih Hrvatska nije spremna raspravljati sa Srbijom i rješavanje toga pitanje nužno je da bi se stvorili uvjeti za povlačenje tužbe za genocid, rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u nedjelju na hrvatskoj televiziji.

"Govorili smo (s predstavnicima srbijanskih vlasti) o raznim preduvjetima za razgovore o povlačenju tužbi. O svima se može raspravljati, ali o nestalima ne jer je to ljudsko pitanje, postoje obitelji (koje traže podatke o nestalima)", rekla je Pusić u emisiji Nedjeljom u 2.

"Da bi se iskoračilo iz prošlosti u budućnost, a mislim da je to važno i da je to zadaća politike, tu temu treba otvoriti, taj odgovor treba dati", rekla je hrvatska ministrica. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter