Pusić: Problem EU uhidbenog naloga riješiti dogovorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Hrvatske narodne stranke, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je danas da će biti razmotrene primjedbe koje je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding dala na Zakon o europskom uhidbenom nalogu te da će taj problem biti riješen u dogovoru s Europskom komisijom.

- Očekujemo rješenje tog pitanja, kojem je dana politička dimenzija koju ne zaslužuje, ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare održanoj u sklopu tradicionalnih susreta, HNS-ove Političke akademije, koja se održava u Tuheljskim Toplicama.

Rekla je da u HNS-u smatraju da to pitanje ne treba rješavati promjenama Ustava, nego usklađivanjem zakona, te da "Ustav treba mijenjati malo i rijetko".

Zakon o suradnji u pravosudnim stvarima s članicama EU-a, usvojen 28. lipnja, vremenski ograničava europski uhidbeni nalog na djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002. Potpredsjednica Europske komisije za pravosuđe i ljudska prava Viviane Reding upozorila je da u ugovoru o pristupanju Uniji nije bilo vremenskog ograničenja. Kazala je da očekuje da Hrvatska riješi taj problem, inače je to nepoštivanje čl. 39 Pristupnog ugovora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter