Pusic: Pred nama je treca tranzicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Na našoj je koaliciji da provede trecu hrvatsku tranziciju, nakon one prve iz jednostranackog sustava u višestranacki autoritativni režim u 90-ima i druge iz autoritativnog Tudmanovog režima u relativno slabašnu, ali funkcionirajucu demokraciju pocetkom dvijetisucitih.

Pred nama je tranzicija iz siromašne pokradene u uspješnu, bogatu zemlju solidne, stabilne srednje klase. Hrvatska to može, za to ima sve potencijale, a vi u ovoj regiji na tom putu najviše iskustva i napretka. HNS pri tome treba biti garant uspjeha i sigurnosti da ce to biti ostvareno.

To možete shvatiti kao cestitku i kao zajednicku zadacu i projekt za iducih 10 godina, rekla je Vesna Pusic na svecanoj izvještajnoj skupštini u srijedu kojom je županijska organizacija HNS-a obilježila 20. godišnjicu te stranke u umaškoj Zajednici Talijana.





Napomenula je da su došli do kraja prvog dijela života i HNS-a i Hrvatske, a tu prekretnicu, uz skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, obilježava upravo koalicija HNS-a, SDP-a, HSU-a i IDS-a.

Koalicija, istaknula je, okuplja ljude "koji u ogromnoj vecini imaju, na prvi pogled, razumljivu i ocekivanu karakteristiku, ali je, nažalost, u hrvatskoj politici postala rijetka - ne kradu", dokazali su da znaju uciniti nešto od prakticne koristi za zajednicu i razumiju da "kad radite javni posao, onda za to polažete i racune".

- Hrvatska je na težak nacin osiromašena, u velikoj mjeri zbog loše vlasti, razocarana u ideale koje su razliciti nositelji te vlasti zagovarali da bi se ispostavilo da su vrlo vjerojatno drugu ruku držali u džepovima vlastitih sugradana, s malim ocekivanjima, a velikim potrebama da se stvari promijene. Na pragu takve promjene HNS slavi svoju 20. godišnjicu i istovremeno preuzima na sebe veliku odgovornost, porucila je.

Istarski župan Ivan Jakovcic naglasio da je snaga HNS-a, SDP-a, IDS-a, HSU-a i svih onih koji ce im se pridružiti u nastojanju da Hrvatska dobije "novu, kompetentnu i ozbiljniju" Vladu ne samo u zajedništvu, vec prije svega u znanju i iskustvu.

- Naša suradnja u buducoj hrvatskoj Vladi mora dokazati da cijela Hrvatska može drugacije - bez korupcije, nesigurnosti gradana, uništavanja gospodarskih resursa, nepotizma, autokracije, politicki nedodirljivih oligarhija, istaknuo je predsjednik županijskog HNS-a Veljko Ivancic.

Napomenuo je da u Hrvatskoj imaju više od 42 tisuce clanova, u Istri 700-tinjak, a zajedno s Vesnom Pusic je podijelio clanske iskaznice za njih 70-ak.

Svecanosti su, uz visoke dužnosnike HNS-a, prisustvovali i predsjednici županijskih organizacija SDP-a i HSU-a Dino Kozlevac i Zdenko Pliško, clanica glavnog odbora SDP-a Tanja Vrbat, predsjednica županijskog odbora Zelenih Gordana Ferencic i predstavnici Grada Umaga, koje je u ime domacina pozdravio predsjednik ZT-a Pino Degrassi. (K. FLEGAR)

I Jakovcic slavi obljetnicu
Jakovcic se ispricao što nece ostati do kraja svecanosti. Otkrio je da je upravo na ovaj dan prije 20 godina postao clan IDS-a i da ga u Porecu ceka malo slavlje s prijateljima.

Osvrnuo se na zajedništvo izmedu HNS-a i IDS-a u protekla dva desetljeca, pocevši od 90-ih kad je "imao cast uciti od gospode Savke Dabcevic Kucar, koja je tada cesto dolazila u Istru", preko zajednickog formiranja vlasti 2000., sve do posljednjih lokalnih izbora na kojima ga je HNS podržao kao kandidata za župana, nakon cega su "u suradnji sa SDP-om i Zelenima preuzeli odgovornost za Istru".


Podijeli: Facebook Twiter