Pusic: Pred nama je kljucnih 5 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Pred nama je pet godina kada ce Hrvatska iskoristiti ili propustiti svoju šansu da postane predvodnica europeizacije u regiji i da zauzme utjecajnije mjesto u Europskoj uniji no što bi joj po velicini i ekonomskoj moci pripadalo", kazala je na konferenciji za tisak u utorak predsjednicka kandidatkinja HNS-a Vesna Pusic. Po njoj Hrvatska može biti tek još jedna od malih zemalja clanica EU-a ili može slijediti primjer Finske, ciji je utjecaj gotovo na razini najvecih clanica.

- Hocemo li mi biti južna europska Finska ili cemo biti jedna od mnogih bezimenih zemalja u EU-u, to je naša vlastita odluka i bit ce rezultat naše politike. Hocemo li uspjeti ostvariti takvu ulogu, ovisit ce u velikoj mjeri o buducoj predsjednici ili predsjedniku države, smatra Pusic.

Na pitanje da pojasni svoj stav o arbitražnom sporazumu, rekla je da nije potrebno ni pametno praviti se da u tom njemu nema rizika.

- Ishod arbitraže nije uvjet za ulazak Hrvatske u EU, što je pozitivno u sporazumu, no ono što je problem jest nacin na koji ce arbitraža odrediti što znaci dodir izmedu slovenskih teritorijalnih voda i otvorenog mora. Za nas bi najnepovoljniji bio scenarij da Slovenija dobije neposredan dodir s medunarodnim vodama. Medutim, pitanje je naše sposobnosti i angažmana da minimalno smanjimo opasnosti, a da pritom ne izgubimo prednosti koje nam rješenje nudi, rekla je Pusic.

Po njoj je najbolji nacin za smanjivanje rizika od nepovoljne odluke arbitražnog suda utjecaj na sastavljanje arbitara. Smatra da sporazum nijednoj zemlji ne daje nužno prednost. "On nam prije svega daje mogucnost da riješimo naša dva kljucna interesa. To je, po mom mišljenju, politika, a sve ostalo je neka vrsta teatra ili populizma", istaknula je.

Predsjednicka kandidatkinja HNS-a je novinarima ukratko objasnila i što je predsjednicka kampanja te s njima podijelila otkrice da neposredan kontakt s gradanima u njoj ima veliku ulogu. Objasnila je i svoju viziju buduceg predsjednika, kazavši da bi ta osoba trebala biti poštena i casna, da ne smije biti povezana s kriminalom, zatim da treba biti osoba sa znanjem, hrabra, uporna i sposobna.


Podijeli: Facebook Twiter