Pusić: Porez na nekretnine je štetan za Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelni ljudi HNS-a nastavili su napadati porez na nekretnine, međutim u SDP-u svejedno procjenjuju da će maratonska, višemjesečna javna rasprava, kao i skorašnji odlazak u zatvor Radimira Čačića, otupiti protivljenje narodnjaka i da će na kraju taj porez, uz određene modifikacije, ipak biti uveden.

Bit će ovo za HNS neizdržljivo dugačka rasprava. Sada je prijedlog otišao u ministarstva i započela je javna rasprava. Kad svi resori dostave mišljenje i u javnosti se iskristaliziraju novi prijedlozi i primjedbe, tek onda ćemo sve to zajedno uputiti na Vladine koordinacije. To će itekako potrajati, vjerujemo da će nakon tih četiri do pet mjeseci, unutar kojih će vjerojatno doći i do promjene na čelu HNS-a, prestati protivljenje te stranke prema porezu kojeg imamo i u predizbornom programu, kaže visoki izvor iz SDP-a.

No, zasad malo toga što, bilo službeno ili neslužbeno, dolazi iz HNS-a upućuje na takav razvoj događaja.

Narodnjaci imaju brojne prigovore, suštinske i proceduralne naravi. Nova prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić jučer je, u svojem prvom javnom očitovanju o sukobu u koaliciji, nedvosmisleno utvrdila da je njezinoj stranci sam porez na nekretnine neprihvatljiv.

Moje stajalište kao i stajalište stranke je da je to porez koji je štetan za investicijsku klimu u Hrvatskoj i u uvjetima u kojima nam je važno stvarati pozitivnu investicijsku klimu on ima obrnuti efekt. Za bilo kojeg investitora taj bi porez predstavljao dodatno opterećenje i može ga samo odbiti od ulaganja u Hrvatsku, rekla je novinarima Vesna Pusić dodajući da je porez na nekretnine štetan i za  jedinice lokalne samouprave.

S obzirom na tako tvrde ocjene ministrice vanjskih poslova, postavlja se pitanje čemu uopće javno raspravljati o zakonu koji bi toliko štetio Hrvatskoj. (Pišu D. CIGLENEČKI, Z. CRNČEC, J. MARIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter