Pusić: Pitanje viza riješiti bilateralnim razgovorima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska se nada da će se pitanje viza za Sjedinjene Države riješiti bilateralnim razgovorima s Washingtonom, rekla je u četvrtak u Zagrebu hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Europska komisija u srijedu je zatražila od SAD-a da u roku od šest mjeseci ukine vizni režim za državljane Hrvatske, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i upozorila da bi EU mogao uvesti vize za američke diplomate ne riješi li se taj problem.

"To je odluka koja je već duže na snazi u europskim okvirima, a predviđa mogućnost da zemlje EU-a uvedu vize za američke državljane ako SAD zadrži vize za neke članice EU-a. Mi već dugo razgovaramo s Amerikancima o bilateralnom rješavanju problema i nadam se da ćemo ga na taj način riješiti", rekla je Pusić poslije sjednice Vlade.

Po njezinim riječima, hrvatski su problem tražitelji viza koji ne žive u Hrvatskoj, a imaju hrvatsko državljanstvo.

"Jedina prepreka u ovome trenutku jest broj odbijenih viza, iako se u većini slučajeva radi o državljanima Hrvatske koji žive negdje drugdje", rekla je hrvatska ministrica i dodala kako se nada kako će se to pitanje riješiti bilateralno, a ne aktiviranjem europske odluke.

"Nadam se da ćemo to riješiti bilateralno i da se neće ići u taj postupak. Ako se ne riješi u dogledno vrijeme, postoji i ta mogućnost, ali nadam se da ćemo to uspjeti riješiti bilateralno", kaže Pusić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter