Pusic: Neulazak u EU pucanj u vlastitu nogu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na manje od pedeset metara razdaljine, usred Zagreba, okupili su se oni koji se žestoko protive ulasku Hrvatske u EU i oni koji se za taj potez zdušno zalažu. Najprije su Zagrepcani mogli odslušati poruke sa skupa što ga je na Trgu bana Jelacica organiziralo »Vijece za Hrvatsku - Ne u EU«, da bi nakon toga, kod hotela Dubrovnik, na štandu Hrvatske narodne stranke, od same ministrice vanjskih poslova Vesne Pusic culi sve što žele znati o toj politickoj asocijaciji. U jednom trenu su se ljuti suparnici našli rame uz rame, no osim živahne verbalne rasprave nikakvih incidenata nije bilo.

Pola ih je protiv

Skupu na Trgu bana Jelacica nazocila je koja stotina ljudi. Trgom je, nakon poduže stranke, odjekivao Thompson s razglasa. Predstavnici 14 izvanparlamentarnih stranaka i 15 udruga novinarima su svoje krenuli kazivati i prije nego su se popeli na binu. Dean Golubic, predsjednik Nacionalnih demokrata, pojašnjavao je kako je 50 posto Hrvata protiv ulaska, te kako na izborima valja srušiti aktualne politicare. Na opasku kako su izbori nema dugo održani i kako povjerenje biraca nije osvojio nitko od sudionika skupa, Golubic odgovara: »Mi cemo ujediniti i te stranke i hrvatski narod!«

Roko Šikic, predsjednik Udruge volim Hrvatsku, pojašnjava novinarki slovenske televizije kako se traži javna rasprava i pomicanje termina referenduma o EU-u. Bila bi to, kaže, civilizacijska norma. Tome dodaje kako ce Vesna Pusic biti tužena, jer je izjavila da oni koji su protiv ulaska u EU nece dobiti ni kunu za promicanje svoje ideologije.

Skup otvara Josip Miljak predsjednik HCSP-a porukom - zaokružite protiv, jer to je glas za Hrvatsku! Željko Sacic, predsjednik Stranke Akcija za bolju Hrvatsku, citira Branka Copica: »Samo hulje, nosi ih vrag, za jedan rucak dale bi rodni prag!«. Maja Marija Jelincic iz Demokratske stranke žena parafrazirala je pionirsku zakletvu kazavši »danas kada postajem rob EU, dajem casnu rijec da cu pošteno raditi i šutjeti«! Ivan Pernar pak citira Tina Ujevica. Kazuje, »dugo smo hodali, put je bio dug, kasno smo shvatili, da taj put je krug«, nezadovoljan što Hrvati ništa ne uce na svojim greškama. Skup završava pjesmom »Zovi, samo zovi«.

Novinari branili Pusic

A onda se dio nazocnih seli pred hotel Dubrovnik gdje Vesna Pusic dijeli materijal »Sve što ste htjeli znati o EU«. Protivnici EU-a nezadovoljni su novinarima koji im ne daju blizu ministrice.

- Ono što odlucujemo vezano za Europu je pitanje da li nam je potrebna politicka stabilnost koja znaci i mogucnost ekonomskog oporavka, ili cemo ostati u situaciji u kojoj nam u prvom tjednu pada kreditni rejting, a nakon toga smo nestabilna zemlja za bilo kakve investicije. U situaciji u kojoj svi naši susjedi cine sve što je u njihovoj moci, ne samo da udu u EU, nego da dobiju kandidacijski status, Hrvatska nakon deset godina, kada je na pragu uspjeha, razmišlja da li ce realizirati svoj uspjeh. To bi bio, zaista, pucanj u vlastitu nogu, ali nadam se da je potpuno jasno da cemo tu bitku za ovu zemlju dobiti - kazala je Vesna Pusic, medu ostalim, novinarima, prije nego se upustila u dijalog s neistomišljenicima.

Odgovarajuci na novinarska pitanja Pusic je kazala i to kako ankete pokazuju da je izlaznost na referendum velika, oko 80 posto. Po jednoj anketi 60 posto je za ulazak, 33 posto, protiv, a 7 posto je neopredijeljenih. Prema drugoj, 55 posto je za, 27 protiv, ostalo su neopredijeljeni. Što se pak tice prosvjeda na trgu Pusic rece: »Neka cvijeta tisucu cvjetova. Ja se, naravno, potpuno, u svemu i u svakom detalju ne slažem s njihovim stavovima, smatram da su štetni za Hrvatsku, ali se istovremeno svim snagama zalažem za njihovo pravo da ih iznesu!«.


Podijeli: Facebook Twiter