Pusić: Neće biti novog referenduma o Uniji


Novi referendum o EU-u, koji je spominjao predsjednik vlade Zoran Milanović, "ekstremno je malo vjerojatan", jer se temeljni ugovor o EU-u neće mijenjati, izjavila je jučer ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, korigiravši time premijera Zorana Milanovića.

Referendum je "ekstremno malo vjerojatan, točnije - nije uopće", kazala je Pusić u intervjuu za Hrvatski radio, objašnjavajući kako je referendum nužan samo ako se mijenja temeljni ugovor o EU, a ne u drugim slučajevima.

"Svaka promjena temeljnog ugovora ne odnosi se samo na Hrvatsku, nego na sve članice EU-a, i zato je u ovim okolnostima vrlo malo vjerojatno - točnije, nije uopće - zamisliti bilo kakvu promjenu temeljnog ugovora i time automatski referendum u većini članica EU", kazala je Pusić i dodala kako se temeljni ugovor o Uniji i mijenja tako rijetko, jer bi u tom slučaju većina članica, ako ne i sve, morale održati referendume, što bi moglo ugroziti sam njezin opstanak.

Premijer Milanović proteklog je tjedna, za boravka na summitu EU-a u Bruxellesu, u dva navrata spomenuo mogući novi referendum o EU-u u Hrvatskoj. On je ustvrdio kako aktualni pravac razvoja u EU-u nije u skladu s onim što je Hrvatska potpisala, dodajući kako će je o tome potrebna rasprava u zemlji, a možda i neki novi referendum.

Dan kasnije je pojasnio kako nije mislio na novi referendum o ulasku Hrvatske u EU, nego na eventualnu buduću promjenu temeljnoga ugovora o EU-u. "Dobro je da premijer prati što se događa, ali u mandatu ove vlade neće biti promjene temeljnog ugovora", umirila je Pusić Milanovićeve dvojbe.

Ministrica je u istome intervjuu ustvrdila kako će Hrvatska ispuniti sve preostale zadaće i 1. srpnja sljedeće godine postati članicom EU-a. "Odgoda uopće nije tema. Ne mogu to ni zamisliti. Možemo i hoćemo obaviti preostali posao", kazala je, rekavši kako su sve preostale zadaće već započete - neke i jako davno - te da ih "više od pola može biti dovršeno do kraja godine". Dotad ćemo, kazala je Pusić, prikupiti "najmanje dvadeset ratifikacija, među kojima i francusku". Najvažniji je posao "efikasna i temeljita reforma pravosuđa".

Ministrica ne misli da bi Hrvatska mogla postati žrtvom aktualnoga nepovjerenja u proširenje ili nesuglasica o daljnjem razvoju unije. Priznajući da "diskurs o proširenju jest različit od onoga 2004., kada se proširenje smatralo najsjajnijom europskom politikom od formiranja EU-a", Pusić naglašava kako je "baš zato dodatno važno da će Hrvatska završiti posao i postati članicom". "Danas vlada puno veća skepsa, krize i siromaštvo rađaju uskogrudnost, ali to se događa i ovdje, i ciklički se ponavlja od osnivanja EU", podsjetila je Pusić. (B. PAVELIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter