Pusic: Ne uspije li referendum, svi cemo snositi ekonomske posljedice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic istaknula je u srijedu da je referendum o ulasku Republike Hrvatske u EU, koji ce se održati u nedjelju, vrlo ozbiljna odluka za zemlju, te da znaci osiguranje ili gubitak šanse za Hrvatsku.

Pusic je u središtu Zagreba, od Gajeve ulice do Trga bana Jelacica, u sklopu akcije Hrvatske narodne stranke (HNS) animirala gradane za izlazak na referendum 22. sijecnja i glasanje za Hrvatsku u Europskoj uniji.

Na novinarski upit što ako referendum ne uspije odgovorila je da cemo tada svi snositi ekonomske posljedice te odluke.

- Vjerojatno unutar prvog tjedna vidjet ce se na kreditnom rejtingu i cijeni kapitala. Nakon toga na povlacenju investicija i reduciranju radnih mjesta. Vrlo brzo ce se vidjeti taj efekt, ocijenila je Pusic i istaknula da ce se sve vrlo brzo vidjeti u brojkama.

Na pitanje novinara je li tocno da gradani mogu zaboraviti na mirovine ako Hrvatska ne ude u EU, Pusic je odgovorila da je sada teško pitanje s mirovinama, a teško ce biti ako i Hrvatska krene na put oporavka jer mirovine i place u državnim službama ovise o snazi nacionalnog gospodarstva.

Podsjetila je da sada jedan umirovljenik dolazi na manje od dva zaposlena, što je neizdrživo za gospodarstvo.

- Za Hrvatsku je kljucno da pocne izlaziti iz gospodarske krize, da pocne zapošljavati ljude i ima višu stopu zaposlenosti, rekla je i istaknula da to nije moguce bez gospodarske stabilnosti.

Naglasila je i da je politicka stabilnost preduvjet pozitivne investicijske klime i kreditnog rejtinga te da "bez ekonomskog oporavka Hrvatska ne može dalje funkcionirati, a za njega je potrebna poruka politicke stabilnosti".

Pusic je kazala i da joj je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, prilikom razgovora u srijedu u Zagrebu, rekao da je švedski gospodarski oporavak bio rezultat njihovog napora i reformi, ali da je stabilnost koja im je omogucila da u tome uspiju bilo clanstvo u EU-u.

Upitana kako komentira rezultate anketa po kojima bi za clanstvo u EU-u bilo 56 posto gradana, a njih 33 posto protiv, ministrica vanjskih i europskih poslova odgovorila je da bi bila sretna kad bi bilo tako. "Sve što je iznad 50 posto i više, pozitivni je rezultat referenduma i Hrvatskoj daje šansu", kazala je.

Podsjetila je da je Švedska u EU ušla s 52 posto potpore clanstvu, a sada je potpora 73 posto.

Na pitanje kako komentira cinjenicu da su prije 20 godina države tadašnje Europske zajednice priznale Republiku Hrvatsku, a danas Hrvati smatraju da ce im EU oduzeti suverenitet, ministrica je rekla da vjeruje da do toga nece doci te da ce se gradani držati zdrave pameti i racionalnog interesa Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter