Pusić ne razumije što Slovenija želi glede LB-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je u četvrtak u New Yorku kako ne razumije što zapravo želi Slovenija, koja izražava svoje nezadovoljstvo tijekom razgovora o problemu hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke. 

Pusić je komentirala izjavu slovenskog šefa diplomacije Karla Erjavca koji je rekao da Hrvatska stalno mijenja stajališta o Ljubljanskoj banci te da zbog toga nije previše optimističan da će se naći rješenje.

Kako je Pusić rekla novinarima, Hrvatska o Ljubljanskoj banci ima apsolutno konzistentno stajalište i dodala da ne razumije što se sa Slovenijom dogodilo. Podsjetila je pritom da je ljetos sa slovenskom stranom dogovoreno imenovanje financijskih stručnjaka, to je i učinjeno pa su Zdravko Rogić i France Arhar već održali dva sastanka, a za idući je tjedan najavljen još jedan. 

- Usred toga Slovenija i kolega Erjavec odjednom su zaključili da ne žele slušati mišljenje ni vlastitog ni našeg stručnjaka, nego ultimativno postaviti uvjet da se odustane od bilo kakvih procesa vezanih uz dug Ljubljanske banke. Prema tome Slovenija je pristala na jedno rješenje, nakon toga odustala od tog rješenja, nakon toga je usred razgovora dezavuirala vlastitog pregovarača i ja u ovom trenutku ne razumijem koji je cilj i što se tu želi i to ćemo morati pričekati i vidjeti što se želi, rekla je Pusić koja u New Yorku sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.

- Mislim da je malo neprimjereno da mi sad tu sjedimo i međusobno se nabacujemo 'vi želite, mi želimo', to je malo ispod razine po mom mišljenju, istaknula je Pusić.

Ponovila je kako je Hrvatska spremna rješavati pitanje Ljubljanske banke, te još jednom istaknula stajalište da to i ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom ni na koji način nisu povezana pitanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter