Pusic na sastanku šefova diplomacija EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic u ponedjeljak je prvi put sudjelovala na sastanku šefova diplomacija zemalja clanica EU-a te imala niz bilateralnih sastanaka s europskim kolegama.

Na sastanku se raspravljalo o pitanju iranskog nuklearnog programa, stanju u Siriji, Egiptu, bliskoistocnom mirovnom procesu, posljednjim zbivanjima u Mianmaru, stanju u Bjelorusiji, o dijalogu izmedu Srbije i Kosova.

Pusic je rekla da su svi ministri cestitali gradankama i gradanima Hrvatske na ishodu referenduma za ulazak u Europsku uniju.

Dodala je da je niz ministara, poput latvijskog, austrijskog i madarskog ministra vanjskih poslova, najavio da ce njihovi parlamenti uskoro poceti s postupkom ratifikacije ugovora o pristupanju Hratske EU-u.

Takoder je rekla da je s nekima od svojih europskih kolega razgovarala o mogucnosti da zastupnici Hrvatskog sabora dodu na sastanke parlamenata ili parlamentarnih odbora u zemljama clanicama prije ratifikacije da bi mogli govoriti o Hrvatskoj kao 28. clanici.

Pusic se na marginama sastanka sastala s ministrima vanjskih poslova Danske Willyjem Soevndalom, Italije Giuliom Terziom di Sant'Agatom, Latvije Edgarsom Rinkevicsom i viskom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Ministrica je rekla da je sudjelovala u raspravi o bliskoistocnom mirovnom procesu te o stanju u Bjelorusiji. Što se Bjelorusije tice, istaknula je potrebu za uspostavom europske zaklade za demokraciju koja bi mogla pomoci izgradnji civilnog društva i alternativnih politickih elita jer sankcije nisu dovoljne i potrebnoj je pomoci stvaranje alternative.


Podijeli: Facebook Twiter