Pusić kaže da je nađen kompromis, Ljubljana da nije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska i Slovenija zajedničkim su naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke, a sada je na dvjema vladama da odluče hoće li taj prijedlog prihvatiti, izjavila je u srijedu u Zagrebu na konferenciji za novinare ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Ja mislim da smo mi našim zajedničkim naporima došli do jednog kompromisnog prijedloga, odnosno naši (financijski) stručnjaci su došli do kompromisnog prijedloga koji, naravno, kao svaki kompromis nije iz pozicije hrvatske strane idealan, ali mislim da je racionalan i ... moj će stav biti da je nama prihvatljiv", rekla je Pusić.

Pusić je podsjetila da su Hrvatska i Slovenija imenovale financijske stručnjake da pokušaju naći prijedlog rješenja za štednji koju su štediše filijale Ljubljanske banke u Zagrebu prenijele na hrvatske banke, a koju je poslije financirala hrvatska država.

Stručnjaci su se složili oko prijedloga kompromisnog rješenja i sada ga trebaju predstaviti, odnosno komunicirati svojim vladama koje će zatim donijeti odluke je li taj prijedlog za njih prihvatljiv, kazala je Pusić. 

"Prijedlog je kompromisan, međutim, činjenica jest da je rad financijskih stručnjaka urodio plodom, odnosno da su njih dvojica bili u stanju poduprijeti isti prijedlog. Naravno, njihova nije zadnja, njihov je prijedlog, a vlade će odlučiti kako će se postaviti prema tom prijedlogu. Mislim da bi temeljem tog prijedloga mogli relativno brzo riješiti taj problem", rekla je Pusić.

Zamoljena da komentira jučerašnju presudu Europskog suda za ljudska prava, koji je zaključio da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, Pusić je rekla da je ona "u skladu s onim što je i naše mišljenje bilo".

Izjavila je također kako očekuje da će Hrvatska sve obveze prema EU riješiti do kraja siječnja sljedeće godine. "Računamo da ćemo od 10 konkretnih točaka osam završiti prije početka sljedeće godine, dakle do 31. prosinca ove godine, da ćemo još dvije ili dvije i pol, završavati tijekom siječnja, a da ćemo još i neke druge ključne zadaće, koje nisu u ovih 10 točaka, ali kao što sam rekla važne su za naše funkcioniranje kada postanemo članicom, također završiti do 31. siječnja iduće godine", kazala je Pusić.

Dodala je da se to između ostalog odnosi na posebne granične prijelaze koji trebaju akreditaciju od strane EK-a, a preko kojih će moći prelaziti životinje i hrana životinjskog porijekla.

Na novinarsko pitanje koje će zadaće ostati Hrvatskoj za iduću godinu, Pusić je odgovorila da će ostati završavanje izgradnje graničnih prijelaza izlaza i ulaza u Neum, zatim specijalizirani granični prijelazi koji se posebno ne spominuju u 10 točaka, rješavanje jedne od tri teme vezane za brodogradnju i vjerojatno jedan dio zakona kojima se restrukturira pravosuđe.

Ljubljana: Nije pronađen kompromis

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u srijedu poslije podne da da financijski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke nisu predočili novo kompromisno rješenje, te da Ljubljana i dalje očekuje povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima.

Slovensko ministarstvo time je reagiralo na izjavu izjavu  ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke.

"Glede novog  kompromisnog rješenja koje bi trebali dati financijski stručnjaci  France Arhar i Zdravko Rogić, obavještavamo da od njihova sastanka na Bledu 4. listopada nije bilo novih prijedloga", poručilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova poslije podne u priopćenju objavljenu na svojim internetskim stranicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter