Pusić: Jedina preostala teškoća je Ljubljanska banka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedina potencijalna teškoća u okončanju procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora jest pitanje ratifikacije u Sloveniji, zbog Ljubljanske banke, ali moguće je to riješiti tijekom ovoga mjeseca, iako ne treba prejudicirati, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Pusić je razgovarala s nekoliko povjerenika Europske komisije o dovršavanju preostalih zadaća Hrvatske u sklopu priprema za članstvo i završnog izvješća o pretpristupnom monitoringu koje će Komisija objaviti u ožujku.

"Na tome intenzivno radimo još od proljeća, do sada smo imali pet različitih inicijativa o mogućnosti rješenja ove situacije. Financijski stručnjaci će se ponovno sastati 22. siječnja i vidjet ćemo kako će se to razriješiti", rekla je novinarima Pusić.

Na pitanje je li moguće da financijski stručnjaci Zdravko Rogić i France Arhar, koje su imenovale dvije vlade, pronađu rješenje na sastanku 22. siječnja, Pusić je odgovorila potvrdno.

"Mislim da je moguće postići rješenje, ali ne mogu to prejudicirati jer ne ovisi samo o financijskim stručnjacima nego i o spremnosti dviju vlada da prihvate prijedloge koje oni ponude. Ako obje vlade prihvate ponuđena rješenja, Hrvatska je spremna povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke", rekla je.

Pusić je dodala da je povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao da će, na temelju onoga što je čuo od hrvatske strane, završno izvješće o monitoringu koje će Komisija objaviti 21. ožujka biti pozitivno.

Iz ureda povjerenika Fuelea poručeno je da je on izrazio poštovanje "za napredak koji je postignut u kratkom razdoblju od objavljivanja zadnjeg izvješća o monitoringu u listopadu" te da je ponovio da "Hrvatska mora nastaviti sa svojim naporima tijekom sljedećih mjeseci kako bi osigurala da su sve otvorene obveze ispunjene i dovršene pripreme za članstvo prije pristupanja".

Ministrica je rekla da je svoje sugovornike izvijestila da je Hrvatska do sada ispunila osam od 10 zadaća, koje je Komisija identificirala u svom izvješću iz listopada prošle godine. "Preostale dvije zadaće su u procesu ispunjavanja - granični prijelazi na ulazu i izlazu iz Neuma te pitanje brodogradnje."

Najavila je da će ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak 21. siječnja razgovarati s povjerenikom za tržišno natjecanje Joaquinom Almuniom o pitanju privatizacije Brodosplita.

"Postoji jedna varijanta, model koji je prihvatljiv i investitoru i sada je pitanje u kojoj je mjeri prihvatljiv i Komisiji. Pokaže li se prihvatljivim, onda ćemo ga provesti", rekla je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter