Pusić: Izbori za EP najvjerojatnije u travnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Zagrebu da će se izbori za Europski parlament najvjerojatnije održati u travnju i ocijenila da se sadržajno i tehnički radi o povijesnim izborima koje ne bi trebalo "pomesti pod tepih".

"Po svim konzultacijama koje su vođene, najvjerojatnije je da će se (izbori) održati u travnju", rekla je Pusić na konferenciji za novinare u povodu predstavljanja Centra izvrsnosti MVEP-a.

Po njezinim riječima, radi se o povijesnim izborima, jer su prvi na kojima će hrvatski birači birati svoje zastupnike u EP-u i prvi na kojima će birači osim za stranačke liste moći glasovati i za pojedinačne kandidate.

Hrvatski sabor donio je u petak odluku da će se izbori za hrvatske članove EP-a provesti prije pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uz mogućnost da se izbori raspišu na isti dan kada se održavaju lokalni izbori, odnosno u svibnju.

Izbore za hrvatske članove EP-a raspisat će predsjednik Ivo Josipović, koji je najavio da će prije odluke o raspisivanju provesti konzultacije s vladom, parlamentarnim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnog života.

Premijer Zoran Milanović pozvao je nedavno sve političke stranke da se izjasne koji datum smatraju najboljim, te kazao da se oni mogu održati u travnju, svibnju ili zadnji tren, u lipnju, s obzirom na očekivano pristupanje Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja.

Redovni izbori za Europski parlament u sadašnjem sazivu održani su 7. lipnja 2009. godine, a petogodišnji mandat zastupnika tog parlamenta istječe u lipnju 2014. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter