Pusić: Izađite na referendum i glasajte protiv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić pozvala je danas građane da izađu na referendum o ustavnoj definiciji braka i glasaju protiv, istaknuvši da je pogrešno uvjerenje da referendum neće uspjeti ako se na njega ne izađe.

- Po važećem zakonu dovoljno je da na referendum izađe troje ljudi, da dvoje glasa za i da time prvi put u hrvatski Ustav uđe pravo na diskriminaciju, upozorila je Pusić na Trgu bana Jelačića, gdje je zagrebačka organizacija HNS-a organizirala kampanju "Protiv".

- Zato nije važno je li vam neka konkretna grupa simpatična ili ne, jedino što se može sankcionirati je nasilje i pozivanje na nasilje, poručila je. Ako ljudima ne dopustite ravnopravnost bez obzira na političke stavove, boju kože, spol, pripadnost etničkoj ili nacionalnoj grupi, izbor životnog stila, seksualnu orijentaciju, sutra ćete vi biti žrtva diskriminacije, dodala je.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova ocijenila je i da bi se, ako referendumsko pitanje prođe, time na mala vrata u Ustav pustila diskriminacija, što je još jedan razlog da građani glasaju protiv.

Među okupljenim HNS-ovcima bila je i članica predsjedništva stranke Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja, koja je rekla da "svatko ima pravo na različitost i zbog toga tu nema dileme, treba izaći na referendum i zaokružiti ne".

U lecima koje su dijelili građanima HNS objašnjava zbog čega će na referendumu 1. prosinca glasati protiv. Među ostalim, ističu, i zato što svatko na neki način pripada određenoj manjini, zato što su protiv straha kao instrumenta politike, a za ravnopravnost svih ljudi, tolerantno društvo, zdrav razum i civilizacijske vrijednosti, svaki oblik različitosti te pravo svakoga da voli i bude voljen.

Na referendumu 1. prosinca birači će odgovoriti na pitanje "Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter