Pusić: Imamo različite svjetonazore

Ovo je svjetonazorski problem, Vesna Pusić
Ovo je svjetonazorski problem, Vesna Pusić

Dužnosnici vladajuće koalicije nisu željeli previše polemizirati sa zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem koji je u svojoj božićnoj poruci optužio Vladu da bi njihov način rješavanja problema, među ostalim i oko zdravstvenog odgoja, mogao dovesti do "razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku". Tako se ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović suzdržao od bilo kakvog komentara.

- Današnji dan za mene je bio izuzetno važan jer smo objavom registra branitelja objavili najčasniji popis kojim odajemo vječnu počast svim braniteljima. Osim toga, dodijelili smo prosvjetne nagrade "Ivan Filipović" učiteljima i nastavnicima o kojima ovisi naša budućnost. Stoga nisam imao vremena čitati poslanice kardinala Bozanića, rekao je Jovanović. Ni prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić nije se željela upuštati u veće polemike s vodećim ljudima Crkve u Hrvata. 

- Stvar je u tome da mi imamo različite svjetonazore. Ovo je svjetonazorski problem i to je u neku ruku i normalno. Ali definitivno mi nije jasno zašto se ide ad hominem, rekla je Pusić.

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić svojom je božićnom porukom poručio da "svatko tko nosi odgovornost za druge, a posebno za narod, ne može se skrivati iza površinskih slogana koji zvuče privlačno, a zapravo su samo jeka praznine".

- I politička vlast koja zanemarujući temeljne antropološke istine pokušava riješiti društvene probleme, neophodno će dovesti do razaranja čovjeka i nesreće za Hrvatsku, poručio je kardinal Bozanić. U poruci piše da je "bilo različitih pokušaja tijekom povijesti koji su osporavali kršćansku antropologiju", među njima i onih koji su "raznim ideologijama izvana pokušali ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, namećući je i samim kršćanima".

- Posebno je bilo bolno za kulture i civilizacije nametanje protuljudskih tumačenja koja su postala političkim diktaturama i ideološkim totalitarizmima. A oni su redovito bili provlačeni kroz odgojni i obrazovni sustav preodgajajući djecu i mlade.

Baš zbog toga nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav želi nametnuti sadržaje koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širine religijskih polazišta.

Na više smo načina i dosad upozoravali na štetnost takvih poteza vlasti za hrvatsku kulturu i hrvatsko društvo, jer oni u sebi kriju metodu koja se ne osvrće na primjereno postupanje po traženju općega dobra, na ulogu roditelja, na odgovornost i slobodu u odabiru programa. Ta metoda ne poštuje vjersku slobodu zagarantiranu ustavnim i međunarodnim aktima, upozorio je zagrebački nadbiskup. (Z. CRNČEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter