Pusić i Lagumdžija u Motovunu o granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O rješavanju graničnog spora između Hrvatske i BiH razgovarali su prošlog petka, na radnom ručku u Motovunu, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njezin kolega iz susjedne zemlje Zlatko Lagumdžija, potvrdila su ministarstva vanjskih poslova obiju zemalja. Prema priopćenju MVP-a, BiH ministri su razmotrili prioritetna bilateralna pitanja koja treba riješiti prije nego Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postane članica Europske unije.

"Ocijenjeno je da se do kraja godine moraju pronaći obostrano prihvatljiva rješenja za granični spor, napredan pristup BiH luci Ploče u skladu s pravnom stečevinom EU-a i interesima BiH, obostrano prihvatljivo rješenje za cestovni koridor koji spaja dva dijela Hrvatske, a prolazi kroz BiH teritorij, ali i sagledati, zajedno s Europskom komisijom, sve mogućnosti za povećanje broja graničnih prijelaza za proizvode animalnog porijekla koji se izvoze iz BiH u EU", navodi se u priopćenju vanjskopolitičkog ministarstva susjedne države.

Što se tiče graničnih prijelaza, BiH nastoji, radi zaštite svojih proizvođača, izboriti povećanje broja tzv. BIP-ova, prijelaza preko kojih će se, nakon pristupanja Hrvatske EU-u, prevoziti proizvodi biljnog i životinjskog porijekla. Zasad su u planu samo dva takva prijelaza na kopnenoj granici. Pusić i Lagumdžija susrest će se ponovno za mjesec i pol dana na sastanku koji je sazvao povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fule. U Bruxellesu će 19. rujna ministri, skupa s resornim članovima Komisije, razgovarati o rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja.

Ministri su se suglasili da treba imenovati stručne timove koji će raditi na definiranju rješenja za otvorena pitanja. To, kaže MVP BiH, "uključuje i potrebu organiziranja zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske". (I. FRLAN )


Podijeli: Facebook Twiter