Pusić i Jakovčić: "Kukuriku" zajedno na izbore 2014.

Vesna Pusić i Ivan Jakovčić (D. KOVAČEVIĆ/NL/arhiva)
Vesna Pusić i Ivan Jakovčić (D. KOVAČEVIĆ/NL/arhiva)

Jedno je sigurno: ako aktualna Vlada, odnosno vladajuća koalicija opstane do redovnih europskih izbora 2014. godine, cijela Kukuriku koalicija, uključujući i IDS, treba ponovno nastupiti zajedno. To je jedini način da se pobijedi HDZ i desnica, i jedino vjerodostojno rješenje s obzirom da je IDS ipak i dalje formalno član Vlade.

To je stav koji se mogao čuti u Puli nakon što su šefica HNS-a i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić više od sat vremena razgovarali u četiri oka, i to nakon niza mjeseci u kojima Jakovčić, kojega je premijer Zoran Milanović otpisao, nije imao prilike dulje razgovarati s liderima koalicije.

Dok je istovremeno Zoran Milanović bio u kampanji na sjeveru zemlje, na susretu europskih liberala u Puli našli su se najjači ljudi HNS-a i IDS-a.

Nakon što je listi SDP-HNS-HSU na izborima za Europski parlament 14. travnja malo nedostajalo za pobjedu - upravo onoliko koliko je osvojio Jakovčić sa svojom listom sam - u HNS-u je zaključeno da se razlike unutar Kukuriku koalicije moraju prevladati i da će u SDP-u morati izvući pouku iz tog poraza.

- Morat ćemo na izbore 2014. svi zajedno, htjeli - ne htjeli. Bez IDS-a je bilo teže, i to je jasno kao dan. Valjda to sad zaista svi vide. Osobni animoziteti ne smiju biti način vođenja politike, bilo bi dobro da Zoran Milanović to prevlada - komentirali su u vrhu HNS-a nakon sastanka.

- Je, razgovarali smo dosta dugo, i svima je jasno da bi naši kandidati bili prošli 14. travnja, i ja i HNS-ov Jozo Radoš, da smo išli zajedno na izbore. Jedina sigurna opcija i jedina garancija pobjede na nacionalnom nivou za sve naše stranke je opstanak Kukuriku saveza, rekao je Ivan Jakovčić.

"Moje je mišljenje da među liberalnim strankama u Hrvatskoj, a to su i HNS i IDS, mora biti više suradnje i sinergije. Radit ću na tome da se i međusobno bolje povežemo", dodaje Jakovčić, koji je na ovim lokalnim izborima u Istri uspio sačuvati koaliciju s HNS-om, dok je SDP, kako je poznato, na suprotnoj strani.

Jakovčić nije krio zadovoljstvo što je u Puli uspio organizirati summit europskih liberala, a tvrdi da su liberali baš u Hrvatsku došli iz svih 27 zemalja EU-a ne bi li hrvatske stranke s liberalnim predznakom potaknuli da se povežu i bolje organiziraju te 2014. pokušaju svakako dobiti barem jednog ili dva zastupnika u grupaciji liberalnoga parlamentarnoga kluba u EP.

- Ništa od ovoga u Puli nije slučajno, znakovito je rekao Ivan Jakovčić, čiji kandidati na lokalnim izborima prema istraživanjima dobro stoje te bi ga pobjeda IDS-a u Istri, ako do nje dođe, mogla politički "uskrsnuti" i na nacionalnom nivou. On naravno ne odustaje od ideje da jednom bude europarlamentarac, a ako Kukuriku savez preživi, možda mu se želja na kraju i ostvari.

Čačić dolazi u Valturu

- Nije istina da se ne čujem i ne vidim, ili da ne razgovaram s Radimirom Čačićem. To su gluposti. Upravo jučer smo proveli popodne zajedno u stranci, komentirala je Vesna Pusić navode nekih medija. Bivši predsjednik HNS-a Čačić uskoro će krenuti na odsluženje kazne, očekuje se najprije u Remetinec, a potom u Pulu, u kaznionicu Valtura. (T. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter