Pusić i Jagland o hrvatskom putu u EU i regiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u petak s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjornom Jaglandom, s kojim je razgovarala o hrvatskom putu u EU, na kojem je jedan od prvih koraka bilo i pristupanje RH Vijeću Europe 1996. godine i nastavku europskog procesa na države regije, priopćio je ured MVEP-a za odnose s javnošću.

Pusić je Jaglanda izvijestila o hrvatskom putu približavanja Europskoj uniji i istaknula važnost potpore koju Vijeće Europe pruža državama u procesu izgradnje institucija države, dodaje se u priopćenju. Također je naglasila da Hrvatska čvrsto podupire nastavak europskih procesa u državama regije, dodajući da pristupanje država jugoistočne Europe Uniji i nije toliko proširenje koliko dovršetak procesa konsolidacije EU-a.

"Hrvatska će snažno zagovarati i pomagati svoje susjede, jer smo svjesni da naš prosperitet i stabilnost ovise i o napretku naših susjeda, te u tom smislu svoj ulazak u članstvo doživljavamo kao pristupanje sa zadatkom", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Jagland je ministricu podsjetio na prioritete Vijeća Europe, a to su borba protiv korupcije, borba protiv netolerancije i govora mržnje, osiguranje i poštivanje medijskih sloboda, zaštita prava manjina te na aktivnosti koje Vijeće Europe provodi u regiji, prvenstveno u BiH i na Kosovu. Pusić je kazala da su zaštita ljudskih i građanskih prava visoko među prioritetima ove vlade, a pomaci su napravljeni i na poštivanju prava LGBT osoba. Jagland je također nagovijestio i planove suradnje Vijeća Europe s državama južnog Mediterana, koje u ovom trenutku nisu ni države članice niti promatrači, ali s kojima bi bilo važno uspostaviti neki oblik formalne suradnje, partnerstva u suradnji, radi poticanja i praćenja reformskih i demokratskih procesa u njima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter