Pusić i Erjavec uskladili pismo za Basel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec uskladili su na sastanku u dvorcu Strmol kod Ljubljane sadržaj pisma što će ga u ponedjeljak poslati Banci za međunarodna poravnanja u Baselu (BIS), u kojem će zatražiti potporu za nastavak pregovora o prenesenoj štednji Ljubljanske banke pod okriljem te institucije.

Slovenski šef diplomacije očekuje da će problem u Baselu biti riješen do kraja ove ili najkasnije početkom sljedeće godine.

Erjavec će se posebnim pismom obratiti i ostalim nasljednicama bivše Jugoslavije - Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji (Crna Gora je ugovorom o odcjepljenju od Srbije prepustila Beogradu svu sukcesijsku imovinu) - da bi se u Baselu riješio problem neprenesene štednje Ljubljanske banke.

Naime, ministrica Pusić objasnila je da se memorandum iz Mokrica odnosi samo na pitanje prenesene štednje, a to je problem koji sa Slovenijom ima samo Hrvatska, ne i ostale nasljednice bivše države.

Međutim, Hrvatska i Slovenija i nakon ovog sastanka - koji je bio prvi razgovor dviju strana u potpuno ravnopravnom statusu, nakon što je i Hrvatska postala punopravna članica EU-a - različito tumače tekst memoranduma koji se odnosi na povlačenje hrvatskih tužbi protiv slovenskih banaka pred hrvatskim sudovima.

Ministrica Pusić objašnjava da hrvatska Vlada neće uskratiti punomoć hrvatskim bankama za te tužbe jer se memorandumom iz Mokrica obvezala da će rješavati problem prenesene štednje u Baselu dok tužbe budu u zastoju.

Hrvatska je strana od hrvatskih sudova zatražila da se te tužbe zaustave, i to na rok od godinu dana, ali ne i potpuno povuku, tumačeći da je to u potpunosti u skladu s memorandumom i hrvatskim zakonom o parničnom postupku.

Slovenija pak inzistira na njihovom potpunom povlačenju, tvrdeći da se Hrvatska memorandumom iz Mokrica obvezala da će problem rješavati pregovorima u Baselu, a ne pred sudovima te da tužbe moraju biti zaustavljene na neodređen rok, sve dok se ne pronađe rješenje u Baselu. 

Ipak, Pusić i Erjavec slažu se oko ulaska Nove ljubljanske banke na hrvatsko bankarsko tržište.

- Naravno, u skladu s pravilima EU-a bilo koja europska banka može otvoriti poslovnicu u Hrvatskoj, objasnila je ministrica Pusić. (D. ROMAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter