Pusić i Erjavec u srijedu o rješenju za LB

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec sastat će se u srijedu Otočcu ob Krki zajedno s financijskim stručnjacima dviju zemalja Zdravkom Rogićem i Francetom Arharjem kako bi se konačno pronašlo zadovoljavajuće rješenje za obje strane po pitanju rješavanja problema hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, što Slovenija postavlja kao uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Ministrica Pusić je tijekom posjete Bruxellesu u ponedjeljak izjavila da postoje tri ili četiri mogućnosti o kojima će u srijedu u Otočcu, zajedno s financijskim stručnjacima, razgovarati s kolegom Erjavcom te da s obje strane postoji dobra volja da se to riješi, a navode slovenskog veleposlanika u Zagrebu o potraživanjima Ljubljanske banke prema poduzećima u Hrvatskoj nazvala "impresionizmom".

Slovenski veleposlanik u RH Vojko Volk je u u razgovoru za "Delo" kazao da su spomenuta potraživanja četiri do pet puta veća od prenesene štednje, a Pusić odgovora da to nije pitanje impresionizma, već podataka. "Ostavljanje umjetničkog dojma u javnosti je jedna stvar, a čisti podaci su drugo. Mi ćemo se voditi čistim podacima i kako ti podaci kažu mi ćemo se u skladu s tim i postaviti, ovisno o tome koji model i koju vrstu kompromisa uspijemo postići", smatra Pusić. Za tzv. prebijanje ili poravnanje dugova kaže da je to samo jedna od mogućnosti te da postoje još barem tri.

Erjavec je 31. siječnja u Bruxellesu istaknuo kako "ne može jamčiti da će Državni zbor ratificirati hrvatski pristupni ugovor na vrijeme ako, s obzirom na političku situaciju u Sloveniji, do rješenja pitanja Ljubljanske banke ne dođe u veljači". Pusić se složila da, "s obzirom na situaciju u Sloveniji", pitanje Ljubljanske banke treba riješiti prije izbora u Sloveniji te da treba biti takvo da se ne može reći da je netko nekoga prevario i da ga se može politički prezentirati javnosti u Hrvatskoj i u Sloveniji, Pusić i Erjavec razgovarali su prošloga tjedna u Bruxellesu o pitanju Ljubljanske banke i pravodobnoj ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu i oboje su nakon toga sastanka izjavili da je rješenje blizu i da ga je moguće pronaći tijekom veljače, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. Sadržaj mogućeg rješenja Ljubljanske banke definirat će dva financijska stručnjaka, a ministri su tu, kako je kazala Pusić, da daju političku dimenziju koju financijski stručnjaci nemaju.

"Oni su tu koji pomažu da se sa strane financijske ekspertize definira rješenje prihvatljivo i jednoj i drugoj strani", smatra Pusić. Rješenje koje bi bilo "pravedno i prihvatljivo" očekuje i predsjednik Ivo Josipović koji smatra da su za to "postavljene osnove".

Europska komisija također očekuje pronalaženje rješenja koje će biti prihvatljivo objema stranama. Povjerenik za proširenje Štefan Fuele je pozdravio prošlotjedni susret Pusić i Erjavca i izrazio nadu da je to "ključni korak u pravcu pronalaženje uzajamno prihatljivog rješenja za pitanje Ljubljanske banke". Fuele smatra da je rješenje "hitno potrebno" kako bi Slovenija ispunila svoju preuzetu obvezu i na vrijeme ratificirala hrvatski pristupni ugovor. "Nema plana B, Europska komisija smatra da će Hrvatska u predviđenom roku ući u Europsku uniju", izjavio je Fuele.

SAD su također izrazile očekivanje da će uskoro početi ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma u Sloveniji. Potpredsjednik SAD-a Joe Biden i predsjednik Josipović nakratko su u subotu razgovarali na marginama Muenchenske konferencije o sigurnosti, a Biden je novinarima izjavio da su " Hrvatska i Slovenija američke partnerice u NATO-u te očekuje da će spor oko Ljubljanske banke biti brzo riješen". Potpredsjednica hrvatske vlade i šefica diplomacije također je izrazila očekivanje da Slovenija neće biti zadnja koja će ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Za spor oko Ljubljanske banke u diplomatskim se krugovima ocjenjuje da je izgledno da sastanak 6. veljače neće biti zadnji i da će trebati održati još jedan. Hrvatski pristupni ugovor do sada su ratificirale 22 od 27 zemalja, a Hrvatska bi 1. srpnja ove godine trebala postati punopravna članica EU-a za što je potrebna ratifikacija ugovora u svim zemljama članicama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter