Pusić: Hrvatska zainteresirana za Južni tok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je zainteresirana za plinovod Južni tok, a ruska strana još nije donijela odluku hoće li trasa ići s hrvatske ili s mađarske strane, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić nakon sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u utorak u New Yorku na marginama Opće skupštine UN-a.

Napomenuvši kako je to tema koju treba riješiti u okviru europskih pravila, hrvatska ministrica je naglasila hrvatsku zainteresiranost za prolazak Južnog toka njezinim teritorijem.

Naime, EU je bila zainteresirana ili da se s Rusijom napravi jedinstven ugovor za sve zemlje članice ili da se napravi tipiziran ugovor za svaku pojedinu članicu, ali s istim uvjetima. Tu još prema riječima Vesne Pusić nije postignut dogovor, ali s obzirom da je za projekt izravno zainteresirano četiri ili pet članica, Hrvatska će se u skladu s tim uklopiti u taj aranžman

Osim Južnog toka, projekta plinovoda od ruske strane Crnog mora do Italije i Austrije, Pusić i Lavrov razgovarali su i o situaciji u regiji. Pusić je prenijela želju ministra Lavrova za suradnjom i za eventualnom razmjenom inicijativa.

Razgovaralo se i o otvaranju hrvatskog konzulata u Moskvi i ruskog kulturnog centra u Hrvatskoj, te o mogućnosti nabave helikoptera po sustavu staro za novo, odnosno vraćanje 14 ruskih starih helikoptera i dobivanje 10 novih. Kako je rekla Pusić, o tome se još treba razgovarati, a Hrvatska ima ambicija i da se pojavi na ruskom tržištu sa tramvajima.

Tema razgovora bila je i gospodarska suradnja nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, posebice u pogledu viznog režima koji je Hrvatska spremna ublažiti što je više moguće i zbog ruskih poslovnih ljudi i zbog ulagača. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter