Pusić: HNS je stranka ravnoteže, Čačić bez utjecaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je danas u Belom Manastiru da ta stanka brine za budućnost ideje političkog centra, političkog dogovora, mirnoće i stabilnosti u Hrvatskoj, a da povratak Radimira Čačića nema utjecaja ni na stranku, ni na hrvatsku političku scenu.

Na konferenciji na novinare, u sklopu četvrtog od ukupno pet regionalnih sastanaka jačanja stranke, Pusić je kazala da je HNS stranka koja drži političku ravnotežu između ljevice i desnice, koja političku utakmicu i mogućnost političkog izbora čini relevantnom. Dodala je da politička stranka "nikad nije sama sebi svrhom i ne smije biti instrument promocije nekoga tko koristi svoje kolege da bi se promovirao".

Na novinarski upit hoće li povratak u politiku Radimira Čačića utjecati na stabilnost HNS-a Pusić je odgovorila da se Čačić "bavio politikom i iz zatvora, a imao je dvaput šansu na čelu HNS-a i svaki put je srozao stranku na jedan do dva posto rejtinga".

- Što se tiče bilo kakvog utjecaja na HNS, to na nas nema nikakvog utjecaja, a niti na hrvatsku političku scenu, ocijenila je Pusić.

Na upit novinara podržava li projekt spin-offa, koji treba zamijeniti prvobitni plan izdvajanja pomoćnih službi iz javnih sustava Pusić je rekla da je cijela ideja u tome da se racionalno i učinkovito organiziraju službe koje se financiraju iz proračuna i da je ovo jedan korak u pravcu takvog organiziranja, koje treba omogućiti racionalno korištenje sredstava poreznih obveznika.

Zamoljena da komentira zahtjev Europske komisije (EK) za odlazak u mirovinu sa 67 godina, Pusić je odgovorila da će se naći kompromis s EK-om, i da će se o tome idućega tjedna razgovarati na Vijeću za opće poslove u Luksemburgu.

Spremni smo napraviti detaljniji plan do iduće godine, ali ne i početi provoditi konkretno zakonodavstvo, i o tome smo već izvijestili Komisiju, rekla je Pusić.

Potpredsjednik stranke i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da u regionalnom savezu HNS-a Slavonije i Baranje ima gotovo osam tisuća članova te da je stranka na ovome području svake godine sve jača.

Izvijestio je da je se u Ministarstvu graditeljstva priprema natječaj za odabir tvrtki koji će raditi na obnovi 2.689 obiteljskih kuća, 4.713 gospodarskih objekata i 32 javna objekta na poplavom pogođenim područjima. Vlada će to obnoviti da bi ljudima pokazali da nisu sami i da bi mogli krenuti u drugu fazu normalizacije života na tim područjima, kazao je Vrdoljak.

Najavio je da će nakon raspisivanja natječaja za istraživanje i eksploataciju plina i nafte na Jadranu, prvi natječaj u kontinentalnom dijelu Hrvatske, polovicom srpnja, biti raspisan za područje Slavonije, jer se i ovome dijelu Hrvatske želi dati prilika za što brži razvoj.

Regionalni sastanak jačanja HNS-a okupio je, uz stranačke čelnike, predstavnike županijskih organizacija stranke iz pet slavonskih županija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter