Pusic: EU nas nece spasiti ako smo glupi i nesposobni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljudi nisu dovoljno informirani o Europskoj uniti i nece ni biti dovoljno informirani jer je to permanentan zadatak, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic predstavljajuci knjigu "Hrvatska i Europska unija: prednosti i izazovi clanstva".

Za Pusic je ishodišna tocka hrvatskog clanstva u Uniji stabilnost na dugi rok, a stabilnošcu se šalje poruka svim medunarodnim financijskim institucijama jer "ako nismo u Europskoj uniji, skuplji su nam novci".

Za samu knjigu, koju je objavio Institut za medunarodne odnose i u kojoj se na jednostavan i pristupacan nacin obrazlažu prednosti i izazovi clanstva, Pusic je kazala da je objavljeno u pravo vrijeme, a "ako procitate ovu knjigu znat cete više o Europskoj uniji nego što znate o Hrvatskoj".

I izazovi, odnosno kako ih je Pusic nazvala - minusi, su "debeli razog za ulazak u Uniju" jer se bez rješavanja tih izaova ne može opstati. Kao primjer je navela pitanje uprave koja mora postati djelatnost koja pruža usluge gradanima, a ne vlasti.

- Europska unija nas nece spasiti ako smo glupi i nesposobni jer nas u tom slucaju nece spasiti ništa. Ali ako nismo glupi i nesposobni, onda je EU ta koja daje vecu politicku sigurnost i stabilnost, smatra Pusic.

Šef Misije Delegacije Europske unije Paul Vandoren istaknuo je da je Hrvatska teško radila proteklih godina kako bi došla do ovog trenutka, a sada je na gradanima da odluce. Knjiga daje informacije korisne i za aktulane debate koje se vode uoci referenduma, a puna je informacija za one ljude koji su doista zainteresirani za buducnost Hrvatske.

Višnja Samaržija, jedna od urednica knjige, rekla je da ne postoji crno-bijeli odgovor na pitanje o clanstvu u Uniji, a prednosti su dugorocno daleko vece od izazova. (T. PONOŠ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter