Pusić: Dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Njemačke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i njezin njemački kolega Frank-Walter Steinmeier zaključili su nakon prvog službenog susreta u utorak u Berlinu kako su uzajamni odnosi dobri te su naglasili kako pravni proces oko izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača neće narušiti dobre bilateralne odnose.

"U ovom trenutku je Hrvatska, primjenjujući zakonodavstvo tj. stupanje na snagu Europskog uhidbenog naloga, u proceduri rješavanja cijelog slučaja u okviru pravosuđa i u skladu s tim odlukama će se i postupiti. To ni na koji način neće utjecati na odnose bilo s Njemačkom bilo s Europskom unijom kakva god bude odluka, s obzirom na to da se radi o poštivanju procedure. Nitko nikada nije inzistirao na nekoj specifičnoj odluci nego samo na poštivanju procedure a to se sada radi“, ocijenila je Vesna Pusić nakon razgovora s Frank-Walterom Steinmeierom.

I njemački ministar vanjskih poslova je zaključio kako nema razloga da "ova dva pravna slučaja" utječu na dobre bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke. "Radi se o stavu Hrvatske u pitanju europskog uhidbenog naloga i pridržavanja europskih standarda. Hrvatska ispunjava te uvjete, i shodno tomu to neće naškoditi bilateralnim odnosima", zaključio je Steinmeier.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova zahvalila je prije toga svom domaćinu na "fantastičnom prijemu" i "neobično interesantnom razgovoru". "Ovo je naš prvi susret ali je zvučao kao početak jedne odlične suradnje i kao da zapravo nastavljamo davno započeti dijelog", rekla je Vesna Pusić nakon razgovora sa svojim kolegom.

"Razgovarali smo o bilateralnim odnosima ali i o regiji jugoistočne Europe koja je za Hrvatsku od posebnog interesa", rekla je Pusić.

Steinmeier je ukazao i na to da je tijekom razgovora s Pusić bila tematizirana i ovogodišnja objetnica Prvog svjetskog rata što je izvrsna prilika, kako je rekao, da se ukaže i na potrebu nastavka procesa stabilizacije područja jugoistočne Europe.

"Stabilnost u zemljama zapadnog Balkana bila je i ostat će naš prioritet. A to je održivo, u tome smo se moja kolegica i ja složili, samo ako se ovim zemljama bez iznimke pruži europska perspektiva.

Dvoje ministara se novinarima obratilo nakon, po protokolu nepredviđeno dugog, razgovora u četiri oka kojeg je Steinemeier ocijenio vrlo uspješnim.

Oboje ministara je najavilo kako je dogovoreno da će o pitanju Bosne i Hercegovine gdje se, kako je rekao Steinmeier, "stvari ne odvijaju kako je predviđeno" u budućnosti razgovarati s "kolegama u Bruxellesu".

"Puno smo razgovarali o BiH jer smatramo da je važna za stabilnost Europe a nama u Hrvatskoj je ovo pitanje važno i zbog stabilnosti na jugoistoku Europe", rekla je Pusić. "Za BiH ali i za cijelu regiju vrijedi: bolje više Europe a ne manje Europe", zaključila je.

Jedna od glevnih tema razgovora bila su i gospodarska pitanja s posebnim osvrtom na energetiku.

"U prosincu 2013. Njemačka i Hrvatska su bile dvije od pet zemalja Europske unije za koje je procijenjeno da su bitno popravile svoju gospodarsku situaciju. To još nije izlazak ali značajan korak na putu izlaska iz krize", istaknula je Pusić.

Njezin njemački kolega je naglasio kako se ne smije dopustiti da gospodarska kriza dovede u pitanje europsku ideju.

"Mi se zajednički trudimo kako bi gospodarska kriza bila prebrođena i koliko god smo sigurni da ćemo u tomu uspjeti toliko se moramo potruditi da se gospodarska kriza ne pretvori u političku“, rekao je Steinmeier. On je istaknuo kako se treba potruditi da se u onim dijelovima Europe u kojima je nezaposlenost najveća, ne stvara antieuropsko raspoloženje.

Kako je nadalje istaknula hrvatska ministrica, razgovaralo se i o energetskim pitanjima unutar Europske unije s posebnim osvrtom na Hrvatsku kao novu kariku u europskom energetskim sustavu te posebice na bilateralnoj suradnji na području energetike.

"Hrvatska prije godinu dana nije postojala na energetskoj karti Europe a danas je jedna od značajnih točaka a Njemačka je na tom području za nas neobično važan partner“, rekla je Pusić. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter