Pusić: Članstvo Srbije u EU-u najviše je u interesu Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić pozdravila je u petak u Beogradu otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije s EU-om 14. prosinca, te naglasila kako je članstvo Srbije u Uniji, od svih zemalja članica, najviše u interesu Hrvatske.

“Mislim da je od svih zemalja EU-a to najviše u našem interesu, i recimo još susjednih zemalja, kao što su Rumunjska, Bugarska i Mađarska, ali s obzirom na historijat naših odnosa, najviše je u našem interesu da Srbija prođe kroz sve te reforme i ide na putu ka kvalificiranju za članstvo”, istaknula je Pusić beogradskim medijima na marginama Ministarskog vijeća OESS u Beogradu.

Pusić je podsjetila da je Hrvatska prošla put dug 12 godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do punopravnog članstva, naglašavajući kako je taj proces itekako važan i ocijenivši da “bez procesa članstvo nema nikakvog značaja”.

“Dugo smo na tome radili, a daleko smo od države kakvu bih ja željela za sebe i kakvi su neki moji ideali, ali smo još dalje od onoga kakvi smo bili kada smo počeli proces. Dakle, zaista nam je koristilo i koristit će i vama, a onda koristi i svima ostalima”, citira Radio-televizija Srbije poruku ministrice Pusić.

U povodu otvaranja poglavlja 32 i 35 u pregovorima Srbije i EU-a, što je jučer u Beogradu službeno najavila visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini, Pusić je napomenula i da će Hrvatska u nastavku procesa eurointegracija Srbije imati “svoje zahtjeve i primjedbe”, istaknuvši kako se u tom procesu svakako neće rješavati stvari bilateralne prirode.

“Te probleme i te teme rješavat ćemo bilateralno. Po mom mišljenju, to je pitanje određenog samopoštovanja. Mislim da svaka ozbiljna zemlja mora biti u stanju neke takve teme rješavati bilateralno, pa svađale se koliko god treba, ali na bilateralnoj razini, a ne skrivajući se iza nekih drugih procesa. Ovaj proces je strog, ali pravedan”, istaknula je Vesna Pusić.

Šefica hrvatske diplomacije i europskih poslova čestitala je Srbiji na uspješnom predsjedanju OESS-om “u teškom vremenu kada se cijeli svijet, a sigurno i naš mikrouniverzum, dramatično promijenio”.

“Srbija je preuzela predsjedanje u godini na čijem početku je svijet neprepoznatljiv u odnosu na ono što je na kraju godine”, rekla je Pusić.

Potpredsjednica hrvatske vlade i šefica diplomacije naglasila je i stajalište Hrvatske da “nema potrebe za novim sigurnosnim aranžmanima u okviru OESS-a”, ocijenivši kako ih “ima dovoljno, ali je potrebno provesti već dogovoreno, uz maksimalno korištenje instrumenata kojima OESS raspolaže”.

Vesna Pusić sudjeluje u Beogradu na 22. ministarskom vijeću OESS, na čijem je plenarnom dijelu zasjedanja u četvrtak naglasila stajalište Hrvatske da toj organizaciji nisu potrebni novi sigurnosni aranžmani, već primjena postojećih.

“Zemlje koje sjede za ovim stolom trebaju surađivati”, poručila je šefica hrvatske diplomacije, istaknuvši kao ključne izazove ukrajinsku krizu, migracije, te Siriju s Islamskom državom i borbu protiv terorizma. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter