Pusic, Cacic i Lucin na Zagreb Prideu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek ce se "šacica" politicke kreme ove subote pridružiti zagrebackoj gay povorci, pri cemu je, vec tradicionalno, rijec o politicarima socijaldemokratskog ili liberalnog opredijeljenja. U paradu ce, vec tradicionalno, nezavisna parlamentarna zastupnica ?urda Adlešic koja se, kako nam kaže, nada da nece biti sprijecena necim drugim.

"Gay prideu se pridružujem godinama, a uspijem li uskladiti sve obaveze, ici cu i ovaj put", odgovara kratko Adlešic na upit hoce li se pridružiti koloni ponosa. I iz njene bivše stranke, HSLS-a, najavljuju dolazak "predstavnika". Prema rijecima predsjednika stranke, Darinka Kosora, HSLS podržava skup i ima namjeru poslati u povorku dvoje svojih "izaslanika", no još uvijek nije odluceno tko ce na taj zadatak.

Život kakav žele

SDP-ovac Šime Lucin, koji je tradicionalni sudionik zagrebackih gay prideova, upitan stiže li i ovaj put, odgovara pozivom: "Želite li znati jesam li se tamo pojavio, morate doci i vi, te provjeriti!". A da sigurno nece doci, zna prvi covjek HSP-a, Danijel Srb.

"Ne pada mi na pamet pojaviti se tamo. Bilo bi najbolje da se takve manifestacije ne održavaju, a policija bi ih, iz sigurnosnih razloga, trebala zabraniti", rezolutan je Srb.

SDP-ovka Milanka Opacic odgovara da zbog obiteljskih obaveza na paradu ne može, no dogadaj, kaže, bezrezevno podržava.

"Ljudi imaju pravo reci, na ovaj nacin, svoje mišljenje, izraziti se i, na kraju krajeva, živjeti kako i s kim žele. Bilo je vrlo ružno gledati kako se masa obracunava s ljudima koji su drugacije seksualne orijentacije. Dok to njihovo opredjeljenje nikog ne ugrožava, s tim nitko ne bi trebao imati niti problem", napominje Opacic.

Odlucno protiv nasilja

Njezina stranacka kolegica Mirela Holy za Tportal je potvrdila da ce na gay paradu, kao i uvijek do sada, doci, dok je na to spremna i Vesna Pusic, takoder, vec tradicionalno, politicarka koja dolazi dati podršku svakoj gay povorci u Zagrebu. Njoj ce se pridružiti i stranacki kolega Radimir Cacic.

U ime HDZ-a oglasila se pak glasnogovornica Suncana Glavak, napominjuci da je "HDZ odlucno protiv nasilja i svih oblika diskriminacije, za poštivanje ljudskih prava". Pravo je svakoga, napominje Glavak, da izražava svoje stavove, ali HDZ nije za to da se skup politizira. Politicka pozornica, kaže, ima svoje mjesto. Prevedeno, HDZ na gay pride nece da se skup ne bi ispolitizirao.

Što o svemu, konacno, misli HSS-ovka Marijana Petir, u toj stranci zadužena za društvena pitanja, jucer nismo uspjeli doznati.


Podijeli: Facebook Twiter