Pusić: Ako nemaju 76 potpisa, moraju se održati izbori

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja je u ime koalicije Hrvatska raste bila na konzultacijama kod predsjednice Republike, rekla je u srijedu da se trebaju raspisati novi izbori ako Domoljubna koalicija i Most nemaju potrebnih 76 potpisa za Tihomira Oreškovića kao mandatara.

»Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa jer su u utorak predsjednici HDZ-a i Mosta, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, kod predsjednice Republike došli zajedno, pri čemu je Petrov imao 15 potpisa za sebe, a Karamarko je imao 63 potpisa za sebe«, kazala je Pusić. Navela je da je po tom pitanju Ustav jasan – ako se netko pojavi sa 76 potpisa za jednu osobu, onda predsjednica Republike toj osobi treba dati mandat.

Ako se, kaže Pusić, pojavi situacija da Petrov i Karamarko donesu potpise svaki za sebe, nakon takve nedopustive situacije, i u zadnjih mjesec i pol, Hrvatska bi trebala ići na nove izbore. »Tko god sastavi vladu i parlamentarnu većinu na taj način, imat će vrlo velikih problema s legalitetom i autoritetom«, ocijenila je.

No, ako Domoljubna koalicija i Most imaju zajedničke potpise za Tihomira Oreškovića, onda će Orešković dobiti mandat i pokušati sastaviti Vladu i parlamentarnu većinu.

Pusić je rekla da i predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović očekuje najmanje 76 potpisa za jednu osobu, a u suprotnom trebaju biti novi izbori.

Pusić, uz koju je bio predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja, rekla je da su na konzultacije došli u ime cijele koalicije Hrvatska raste. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter