Pušenje veća prijetnja ženama nego muškarcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pušenje bi moglo predstavljati veću prijetnju za zdravlje žena nego muškaraca. Naime, studija norveških znanstvenika pokazala je da žene koje puše imaju veći rizik da obole od karcinoma od muškaraca, prenosi BBC.

Oni su proučili medicinske kartone 600.000 pacijenata i otkrili da je rizik od raka crijeva povezan s pušenjem dvaput veći kod žena nego kod muškaraca.

Žene koje puše imale su 19 posto povećani rizik od razvoja te bolesti dok je kod muškaraca rizik iznosio 9 posto. One koje su počele pušiti sa 16 godina ili ranije i one koje su pušile desetljećima imale su značajno povećan rizik da obole od te bolesti.

Znanstvenici sa sveučilišta u Tromsu, koji su proveli istraživanje, izjavili su da je to prva studija koja je pokazala da žene, iako puše manje od muškaraca, ipak više obolijevaju od raka crijeva. Međutim, studija nije uključila druge čimbenike koji bi mogli utjecati na rizik od pojave te vrste raka, kao što su alkohol i prehrana.

U svakom slučaju, studija ukazuje na to da bi žene mogle biti biološki osjetljivije na toksične učinke duhanskog dima. Već se od ranije zna da žene koje puše imaju veći rizik od srčanog udara.

Kada se radi o pasivnom pušenju, skupina australskih znanstvenika utvrdila je da tinejdžerice izložene duhanskom dimu imaju niže razine "dobrog" kolesterola, a pasivno pušenje nije na jednak način utjecalo na dječake.

Po studiji koja je provedena na više od milijun žena utvrđeno je da će one koje prestanu pušiti do 30. godine u potpunosti izbjeći rizike ranijeg umiranja od bolesti povezanih s pušenjem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter