Pušenje kao metafora ograničavanja slobode

Performans Pina Ivančića (D. MEMEDOVIĆ)
Performans Pina Ivančića (D. MEMEDOVIĆ)

Pulski performer i likovni umjetnik Josip Pino Ivančić sinoć se u sjedištu pulskog ogranka Matice hrvatske predstavio s dva projekta - performansom i izložbom, sve zajedno nazvano "Kamo plovi ovaj brod".

U performansu za kojeg je na dvadesetak minuta "okupirao" nekoliko metara Kandlerove pojavio se u trlišu, dok ga je pratilo bubnjanje za što je bio zadužen Nenad Črnac. Pored Ivančića povremeno bi sva uređena i bezbrižna prošla mlada dama s vrećicama vjerojatno napunjenim u šopingu koju je glumila Ivana-Nataša Turković.

Na asfaltu Kandlerove potom je Ivančić u krug poredao kockice s kraticama stranaka HSU, HNS, IDS, HDZ, HSLS, HSP, SDP, HSS, HDSSB… i legao u taj, mogli bismo reći začarani partijski krug, u kojem je ostao prekriven trakama dok mu je šopingholičarka gurala cigarete u usta koje je ovaj pušio.

Iz tog kruga i iz tih veza se pokušao osloboditi, prvo bezuspješno da bi onda do njega doprla pjesma "Padaj silo i nepravdo" koju su zapjevale članice ženskog zbora Praksa te se radnik u trlišu konačno uspio osloboditi i ustati.

Nakon performansa u prostoriji Matice hrvatske Danijel Mikulaco predsjednik ogranka, otvorio je Ivančićevu izložbu, objasnivši da je vezana uz nekoliko metafora, prije svega uz metaforu pušenja kao metafore ograničavanje slobode, tj. ne samo doslovno, već i pušenje u prenesenom značenju.

Ili kako je na propratnom letku napisao Ivančić "…vlastohleplje ukida razum, a opća travestija postaje žanr svakodnevice… a mi si ga fumamo to…"

Uz figure složene od praznih kutija cigareta na kojima su figurice ljudi, na zidovima su stihovi Ivana Nerude Bartolomeja koji je sinoć recitirao svoje pjesme. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter