Pušenje indirektno ubija 10.000 ljudi godišnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog bolesti uzrokovanih pušenjem u Hrvatskoj godišnje umire deset tisuća ljudi, što je grad veličine Umaga ili Makarske, rekao je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić na Hrvatsko-američkoj radionici o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom.

"Po podacima iz 2008. godine 28 posto muškaraca i 22 posto žena svakodnevno puši, a čak 55 posto tinejdžera u dobi od 15 do 16 godina kaže da su počeli pušiti", naglasio je ministar Ostojić dodajući kako taj podatak zorno ukazuje da je prevencija zakazala.

Kada je riječ o prevenciji među mladima, ministar zdravlja tu vidi važnu ulogu zdravstvenog odgoja.

Unatoč zakonskim okvirima da tinejdžeri ne mogu kupovati cigarete one su im lako dostupne, upozorio je napominjući kako pušenje ubije svako treće dijete koje je započelo pušiti.

Radionica o prevenciji raka i nadzoru nad duhanom okupila je u hotelu Esplanade zdravstvene djelatnike iz SAD-a, Hrvatske, Irske, Poljske i Češke, koji bi trebali razmijeniti iskustva u rješavanju tog globalnog problema.

A da se napredak na tom polju može ostvariti, kako je rečeno, pokazuje i primjer SAD-a u kojoj je veliki dio populacije prestao pušiti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter