Pušacki status zatražilo samo 16 kafica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Samo je 16 ugostitelja u državi, ili u prosjeku jedan na tisucu ugostiteljskih objekata, uspjelo prilagoditi svoje objekte novom, zahtjevnom režimu (ne)pušenja u kaficima, koji prema izmijenjenom Zakonu o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda stupa na snagu za mjesec dana.

Prema propozicijama zakona cija primjena pocinje 9. travnja, kafici koji ce biti pušacki moraju osigurati posebnu ventilaciju s najmanje deset izmjena zraka u sat vremena i poseban sustav za filtriranje zraka.

Takva ih investicija, prema nekim procjenama, može koštati i do 10.000 eura. Radove u njima obavljat ce uglavnom tijekom ljetnih mjeseci, dok gosti njihovih lokala budu sjedili na terasama.

Kafici manji od 50 cetvornih metara mogu se odluciti za status pušackog kafica ako osiguraju ovakve uvjete, dok veci lokali mogu imati posebnu prostoriju za pušenje, koja ne smije biti prolazna.

Nakon što netko podnese zahtjev, inspekcija provjerava udovoljava li objekt svim zakonom propisanim tehnickim uvjetima da bi se u njemu moglo pušiti. Krajnji rok za izdavanje rješenja je 60 dana od dana podnošenja zahtjeva sa svom potrebnom dokumentacijom.

Ugostitelji ce i nakon 9. travnja moci podnositi zahtjeve za izdavanjem rješenja za pušacke prostore, no u objektima za koje do tog roka nisu ishodili rješenje, pušenje nece biti dopušteno, objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva.

Pepeljare u kaficima, dakle, smiju stajati još mjesec dana, a onda se opet može ocekivati pojacani rad inspekcije. No, 9. travnja nitko nece posebno osjetiti, jer ce proljece i terase, sada je vec izvjesno, stvarnu primjenu zakona o zabrani pušenja još jednom prolongirati za najmanje šest mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter