Pušacki status za 130 kafica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tjedan uoci stupanja na snagu zabrane pušenja u svim ugostiteljskim objektima, 9. travnja, 131 kafic ishodovao je dozvolu za pušenje. Do 1. travnja u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi zaprimili su 212 zahtjeva za izdavanje rješenja za pušacke prostore.

Osim kafica, rješenja za prostor za pušenje dobili su jedna pizzerija, pansion te dva hotela. U deset je slucajeva postupak izdavanje rješenja obustavljen zbog odustajanja vlasnika ugostiteljskih objekata.

Pretpostavlja se da u Istri zahtjev nije poslalo više od deset vlasnika lokala.

- Prije nekoliko dana baratalo se brojkom od šest ugostitelja koji su poslali zahtjev iz Istre, od kojih dvoje iz Pule. Mislim da ce vecina kafica ostati nepušacka jer ljudi nemaju novaca za velika ulaganja. Samo za ventilaciju i filtre zraka treba izdvojiti izmedu 1.200 do 1.500 kuna po kvadratu lokala, što je previše

Moguce je da se u adaptacije prostora krene nakon ljeta, veli Dušan Cernjul, predsjednik Ceha ugostitelja i turistickih djelatnika Obrtnicke komore Istarske županije.

Kafici koji su manji od 50 cetvornih metara mogu postati u cijelosti pušacki ako imaju ventilaciju s najmanje deset izmjena zraka u sat vremena i poseban sustav za filtriranje zraka koji izlazi iz kafica. Takoder, moraju biti opremljeni plakatima i lecima koji goste upozoravaju na štetnost duhanskih proizvoda.

Lokali vece kvadrature mogu imati posebnu prostoriju za pušenje, koja nije prolazna te je isto opremljena izvanstandardnim ventilacijskim sustavom. U ovim ce se prostorima moci zapaliti cigareta, ali ne i konzumirati pice.

Ministarstvo dozvolu za pušacki prostor izdaje nakon provjeravanja ispunjavaju li ugostiteljski objekti stroge uvjete propisane zakonom, a koji se ticu ventilacijskog sustava. Zahtjevi ce se moci predavati i nakon što Zakon stupi na snagu.


Podijeli: Facebook Twiter