Pušaci mogu izgubiti cak trecinu svoje memorije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cigarete mogu uništiti cak trecinu memorije, kažu znanstvenici sa sveucilišta Northumbria cije je istraživanje pokazalo da pušaci gube više memorije od osoba koje ne puše, piše Daily Mail.

Isto je istraživanje pokazalo da osobe koje se odviknu od te nezdrave navike mogu vratiti sposobnost pohranjivanja informacija na gotovo istu razinu kao i kod nepušaca.

Studija je provedena na više od sedamdeset studenata u starosti od 18 do 25 godina. Dr. Tom Heffernan koji je vodio istraživanje vjeruje da ce rezultati biti korisni u kampanjama protiv pušenja.

"Buduci da u Velikoj Britaniji ima 10 milijuna pušaca, a u SAD-u cak u 45 milijuna, važno je razumjeti utjecaj pušenja na svakodnevne kognitivne funkcije, od kojih je potencijal memorije izvrstan primjer. Ovo je prva studija koja je ispitala može li odvikavanje od pušenja utjecati na pamcenje."

"Vec znamo da odvikavanje od pušenja ima ogroman pozitivan utjecaj na tijelo, ali ovo pokazuje kako prestanak pušenja može vratiti i kognitivne funkcije", kaže dr. Heffernan ciji ce tim nastaviti ispitivati utjecaj pasivnog pušenja i utjecaj trece razine pušenja koja znaci toksine koji ostaju u zavjesama i namještaju.

Prošle je godine dr. Heffernan ispitivao vezu izmedu alkoholizma kod mladih i oštecenja memorije.


Podijeli: Facebook Twiter