Purisu vraćene trgovine koje je koristila Diona

Pod okrilje Purisa vraćena je i trgovina na pulskoj tržnici (arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Pod okrilje Purisa vraćena je i trgovina na pulskoj tržnici (arhiva/N. LAZAREVIĆ)

- Purisu je danas vraćena trgovina u Zagrebu, a proteklih dana i trgovine u Pazinu, Puli i Žminju. Idućeg tjedna isto očekujem i s trgovinom u Rijeci, izjavio nam je stečajni upravitelj Purisa Zdravko Čupković. Pojasnio je da kada je prije nekoliko godina Gavrilović kupio Puris, trgovine pazinskog proizvođača i mesoprerađivača prenio na trgovačku kuću Dionu, koja je također u vlasništvu Gavrilovića. Otvaranjem stečajnog postupka Gavrilović je izgubio vlasništvo nad Purisom i sada mu vraća trgovine.

- Ta promjena, odnosno posjedovanje vlastite maloprodaje, prije svega znači da ćemo lakše dolaziti do novca od prodane robe, a dobit ćemo mogućnost i direktnog plasmana vlastitih proizvoda, veli Čupković te dodaje da se povratkom trgovina pod okrilje Purisa vratilo 15-ak radnika, ali ne i oni u zagrebačkim trgovinama, koji su odlučili ostati raditi u Dioni. Upitan što se dogodilo od Skupštine vjerovnika Purisa, koja je održana prije dva tjedna, odgovorio je da temeljem dobivene suglasnosti stečajnog suca procjenjuje vrijednost imovine društva radi moguće prodaje.

Podsjećamo, Puris nastavlja s privremenim poslovanjem, a do kraja godine želi naplatiti dospjela potraživanja od kupaca. Ako u tome ne uspije, početkom 2013. pokrenut će ovrhe i na taj način naplatiti 3,5 milijuna kuna duga. Unatrag dva tjedna vjerovnici Purisa su prihvatili izvješće Čupkovića da se od 90,27 milijuna kuna potraživanja, koje je priznao, na hrvatsku Hypo banku odnosi 49 milijuna, a na ostale vjerovnike 40-ak milijuna, od čega polovica otpada na potraživanja 282 radnika.

Očekuje se da će na idućem ročištu vjerovnici razmatrati višemilijunsko potraživanje (u eurima) koje je sa zakašnjenjem dostavila austrijska Hypo banka, vlasnik istoimene hrvatske banke. Stečaj Purisa je pokrenut 5. rujna.

Vindija pregovara o preuzimanju Purisa?

Radnici Purisa javili su nam da pogone pazinske tvrtke obilaze predstavnici Vindije pa pretpostavljaju da se priprema teren za preuzimanje Purisa. Međutim, stečajni upravitelj Zdravko Čupković veli da on ne pregovara s Vindijom o tome, a da ne može isto tvrditi i za radnike Purisa. Iz ureda za odnose s javnošću Vindije nismo dobili odgovor na pitanje snimaju li stanje u Purisu radi mogućeg preuzimanja.

Kada bi do preuzimanja došlo, pazinska tvrtka postala bi dio druge najveće domaće prehrambene tvrtke, prva po veličini je Podravka. Vindija je osnovana 1959. ne bi li proizvodila svježe mlijeko za potrebe grada Varaždina. Tu i danas ima sjedište, a proizvodi gotovo tisuću proizvoda koji se prodaju pod brendovima Z'bregov, Cekin, Vindon… (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter