Purisove farme postaju tehnološki parkovi

Nekadašnja tvornica stočne hrane (P. GREGOROVIĆ)
Nekadašnja tvornica stočne hrane (P. GREGOROVIĆ)

Kada je u ljeto 2012. utvrđeno da Puris više nije sposoban izvršavati svoje obveze i da mu slijedi stečaj, u javnosti se komentiralo da je objava te vijesti usporediva s elementarnom nepogodom jer je jednom potezom uništeno sve što su radnici Purisa gradili nekoliko desetljeća. No, četiri godine nakon propasti Purisa može se zaključiti da je poslovni neuspjeh jednog društva omogućio napredak drugima. Naime, iz pepela propalog Purisa izašlo je niz poduzetničkih ideja koje generiraju nova radna mjesta.

Jedna od uspješnijih pazinskih tvrtki, Filix, koja proizvodi led rasvjetu i bilježi velik rast izvoza na sve kontinente, upravo će na prostoru Purisove farme Katuni II sagraditi tehnološki park. Vlasnik Livio Jurman nedavno je izjavio da će na prostoru od 25 tisuća četvornih metra nastati njihov novi centar led rasvjete i nove tehnologije. Očekuje da će se to dogoditi na proljeće 2017.      

Novac ide Hypo banci

Novu priliku je dobila i Purisova farma Katuni I koju je kupio mladi istarski poduzetnik Dalibor Negovetić koji posjeduje tvrtku Euro Histria, poznatu po distribuciji samouslužnih aparata za kavu. No, u farmi Katuni I priprema svoj drugi poduzetnički projekt, i to proizvodnju, no za sada ne otkriva detalje svog plana.

Stečajni upravitelj Purisa Zdravko Čupković kaže da će kupci Katuna I i II tijekom srpnja preuzeti farme, ali da novac od te prodaje neće ići radnicima Purisa, već Hypo banci kao razlučnom vjerovniku. Pojašnjava da je i novac od drugih prodaja nekretnina Purisa uplaćeno Hypo banci, a jedino što nije bilo opterećeno hipotekom banke je procesna oprema u mesnoj industriji u Svetom Petru u Šumi i novac od njezine prodaje ide bivšim zaposlenicima na račun neisplaćenih plaća.

Čupković nam je najavio da će nova runda prodaje Purisove imovine započeti 21. rujna kada će na dražbi biti ponuđeno 14 nekretnina za ukupno 3,23 milijuna eura. Pored skladišta u Pazinskim Novakima te Tvornice stočne hrane, vinskog podruma i okolnog zemljišta u Pazinu bit će ponuđeno i 12 farmi: Savičenta, Škropeti II, Pilati, Ruhci, Loke, Gortanov Brijeg I i II, Šurani II, Muntrilj, Srbinjak, Ježenj i Žminj II.

Koreanac uzgaja prepelice

Da neće sve ostati na sjećanju o Purisovom puranu, kada se bude u budućnosti prepričavalo o uzgoju peradi u Pazinu, pobrinuo se Koreanac iz Moskve, Sergej Te koji je kupio farmu Šurani 1. On kreće s projektom tova 61.000 prepelica i proizvodnjom prepeličjih jaja. Njegova tvrtka TE nekretnine bavi se kupnjom nekretnina koja onda daje u najam zakupcima koji se bave proizvodnjom. Upravna zgrada u Pazinu bila je jedan od simbola Purisa, a uskoro je novi vlasnik planira preurediti. Vlasnik hotela Kaštel u Motovunu, Janko Erik još ne otkriva hoće li bivšu Purisovu upravnu zgradu preurediti u hotel ili neki drugi sadržaj. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter