Puris: Želimo preh. industriju Istre vratiti na noge


Ulazak tvrtke Geneze u pazinski Puris d.d. u stečaju koji je u četvrtak odobrio Odbor vjerovnika Purisa ne znači prekid stečaja, već je riječ o unajmljivanju većeg dijela nekretnina ove mesne industrije, preuzimanju dijela zaposlenih te pokretanju proizvodnje koja bi se, prema nekim vjerodostojnim
informacijama iz same tvrtke, ugasila već u kolovozu.

Osim tvrtke Geneza, koja i dalje vodi menadžment rovinjske Mirne, za zakup Purisa bila je zainteresirana tvrtka Valipile iz zagrebačkog predgrađa za koju je dosad Puris obavljao tzv. uslugu klanja. No, predstavnici vjerovnika iz Ministarstva financija, mali vjerovnici, radnici i lokalna samouprava, nakon jednosatnog predstavljanja programa u četvrtak su se odlučili za tvrtku iz Pleternice koja se bavi kriznim menadžmentom.

O preuzimanju Purisa pregovore sa stečajnim upraviteljem Geneza je započela još pred više od pola godine, a u idućih bi dvadesetak dana trebao biti potpisan jednogodišnji ugovor o zakupu poslovne cjeline Puris d.d. u stečaju.

- Naš je prijedlog bio da Puris preuzmemo u najam na pet godina kako bi mogli ostvariti ozbiljna ulaganja, međutim, stečajni upravitelj nas je obavijestio da je za tvrtke u stečaju, sukladno zakonu, moguće potpisati samo jednogodišnje ugovore, kaže direktorica Geneze Valentina Ljubešić. Dodaje da je na Odboru vjerovnika dogovoreno da se ugovor obnavlja nakon godinu dana, ako u međuvremenu ne dođe do okončanja stečaja. Za povratak pune proizvodnje bit će potrebno šest mjeseci budući da će biti potrebno obaviti optimizaciju i servis tehnološkog procesa, pa će u prvo vrijeme biti zaposleno oko 80, a kasnije još 40 zaposlenika.

- Trenutno je u Purisu zaposleno ukupno s maloprodajom oko 150 ljudi, saznajemo od sindikalnog povjerenika Darija Lukšića, što znači da bi mogli uslijediti novi otkazi. Stečajni upravitelj Zdravko Čupković u brojnim je obavezama, ali je obećao da će na novinarska pitanja odgovoriti u ponedjeljak, pa će se onda više znati o sudbini radnika. Povjerenik Lukšić kaže da je situacija ionako bila vrlo kritična, pa je bilo krajnje vrijeme za neki izbor, štoviše, da se ranije pokrenuo zakup smatra da bi se već sada doseglo 160 zaposlenih. Istovremeno, u četvrtak je izašao oglas kojim stečajni upravitelj Čupković prodaje dvije Purisove farme i jedno skladište koje smatra neperspektivnim čiju će sudbinu također biti zanimljivo pratiti. Radi se o 70-postotnom vlasništvu farme Jakačići čija je početna vrijednost 924 tisuće kuna, farmi Škropeti koja se prodaje za 2,6 milijun kuna te skladište na Sušaku na Rijeci čija je početna cijena 874 tisuće kuna. (Anđelo DAGOSTIN)
 

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter