Puris u stečaj, rješenje u preustroju


Uprava Purisa d. d. danas je Trgovačkom sudu u Rijeci podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, priopćeno je iz te tvrtke. Razlozi su nesposobnost Purisa za plaćanje obaveza, prezaduženost, izostanak financijske podrške banke, odnosno neodrživost daljnjeg poslovanja.

- Problemi opterećuju poslovanje Purisa još iz razdoblja prije no što ga je preuzeo Gavrilović koncem 2008., priopćeno je iz Purisa. Zatečeno stanje u trenutku preuzimanja bilo je mnogo gore no što se u kratkotrajnoj due diligence analizi moglo sagledati, tako da je bilo neophodno zatražiti reprogram i moratorij na kredit.

Nastojanja Gavrilović Grupe da osnaži poslovanje Purisa nisu naišla na podršku Hypo Alpe-Adria banke, koja ima hipoteku nad cjelokupnom imovinom Purisa. Izostanak podrške banke - kojoj Puris duguje 14,2 milijuna eura glavnice, od čega je dospjelo 2,2 milijuna eura uvećano za 0,7 milijuna eura kamata - onemogućio je financiranje primarne proizvodnje, pa je u lipnju obustavljen tov pilića i purana.

Gavrilović i cijela Gavrilović Grupa, kao vlasnik, poduzeli su sve kako bi održali poslovanje Purisa koristeći vlastite resurse i financijska sredstva. Teško stanje na tržištu prodaje, rastuće cijene stočne hrane te visoki troškovi restrukturiranja dodatno su opteretili poslovanje Purisa.

Hypo Alpe-Adria banka tvrdi da je bila primorana blokirati račun jer određene ugovorne obveze Purisa opetovano nisu bile ispoštovane

Pitali smo i hoće li u slučaju stečaja Purisa Hypo banka pokušati pronaći novog kupca koji bi zadržao radnike i pokrenuo proizvodnju. Iz Hypo banke odgovaraju kako u stečajnom postupku banka nema veliki utjecaj.

Nekada poznata pazinska mesna industrija čiji su se proizvodi prodavali na tržištu diljem nekadašnje Jugoslavije, te mnogim inozemnim tržištima, posrnula je tijekom privatizacije. Kada je Gavrilović preuzeo Puris, budući da se radi o istoj branši, očekivao se oporavak, ali dogodilo se suprotno. Kako je moguće da je od preuzimanja tvrtke došlo do pada prodaje Purisovih proizvoda s obzirom na to da je proširena i trgovačka mreža?

- Gavrilović je na početku ekonomske krize preuzeo Puris s namjerom da uđe na tržište bijelog mesa, odgovaraju iz Uprave. U jesen 2009. Gavrilović se obratio Hypo banci s molbom za odobrenje moratorija na otplatu glavnice na rok od tri godine kako bi se ta sredstva iskoristila za ulaganja u farme. Međutim, banka nije bila spremna financijski podržati Puris i oglušila se na sve Gavrilovićeve prijedloge u posljednjih godinu i pol dana.

" Stečaj s preustrojem jedino je moguće rješenje u ovakvoj situaciji. Ovo je šansa za novi početak. Ako dođe sposoban stečajni upravitelj, Puris može stati na noge, jer proizvodnju na sreću još imamo i ona radi punom parom", kaže sindikalni povjerenik Dario Lukšić. (M. RIMANIĆ i A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter