Puris se uskoro gasi?

Ilustracija
Ilustracija

Unatrag dva mjeseca obratilo nam se nekoliko zabrinutih radnika Purisa koji su ustvrdili da se gasi primarna proizvodnja - Tvornica stočne hrane i tov purana. Direktor Miodrag Čavić tada je izjavio da traže strateškog partnera ili kupca koji bi preuzeo te pogone.

Sada nam se obratio Dario Lukšić, glavni sindikalni povjerenik i predstavnik radnika u Nadzornom odboru Purisa. Veli da tvrtka Gavrilović, koja je vlasnik 98,62 posto kapitala pazinskog mesoprerađivača, zatvara pogon po pogon i da se uskoro može očekivati gašenje Purisa, koji djeluje već 51 godinu.

Tvrdi i da se sada sprema završni udarac - radnici se šalju na prisilni godišnji odmor ili dobivaju otkaz kao tehnološki višak.

- U srpnju smo dobili tek pola plaće za lipanj, i to s tjedan dana zakašnjenja. Predsjednik NO-a Miljenko Rospaher (ujedno i predsjednik NO-a Gavrilovića, op. a.) 1. kolovoza je rekao da plaće neće biti do daljnjeg, zabrinuto nam je rekao Lukšić.

Rospahera i Miodraga Čavića, direktora Purisa, upitali smo što se dogodilo da je narušena likvidnost tvrtke. Predsjednik Nadzornog odbora Purisa odgovorio nam je da problemi s likvidnošću pazinske tvrtke potječu još iz razdoblja prije nego što ju je preuzeo Gavrilović.

- Dio je toga sanirano uzimanjem kredita od 2,8 milijuna eura kojem je Gavrilović jamac. Od naše poslovne banke (Hypo), koja ima hipoteku nad cjelokupnom imovinom Purisa, tražili smo reprogramiranje dugova. I zato bi se sredstva, umjesto na otplatu, mogla usmjeriti na financiranje neophodnih ulaganja i zalihe repromaterijala, prvenstveno kukuruza.

Hypo banka, nažalost, nije popratila Puris u njegovim nastojanjima da poslovanje učini održivim i oglušila se na sve naše molbe. S druge strane, Puris je banci do ožujka 2011. uredno otplaćivao dugove, do kada su vraćena oko dva milijuna eura. Zalihe kukuruza nisu se mogle formirati u trenutku berbe, već se on kupovao tijekom godine i po dvostruko višoj cijeni od one za vrijeme berbe. Samo kroz tu stavku generiran je pretežni dio gubitka koji je ostvario Puris, piše među ostalim u odgovoru Rospahera. (Paulo GREGOROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter