Puris nastavlja s privremenim poslovanjem

Stečaj Purisa pokrenut je 5. rujna (arhiva)
Stečaj Purisa pokrenut je 5. rujna (arhiva)

"Puris nastavlja s privremenim poslovanjem. Takvu je odluku jednoglasno donijela skupština vjerovnika. Što će biti dalje s tvrtkom odlučit će se na drugoj skupštini vjerovnika, koja će se održati za četiri do šest mjeseci. Moguće je da se i tada potvrdi odluka o nastavku rada, a moguće je da se odluči o prodaji Purisa."

Rekao nam je to danas stečajni upravitelj Purisa Zdravko Čupković po završetku izvještajnog i ispitnog ročišta na Trgovačkom sudu u Rijeci.

Dodao je da su vjerovnici Purisa prihvatili njegovo izvješće, odnosno nisu imali primjedbe na one tražbine koje je priznao i one koje je osporio.

Zaključio je da mu je cilj osigurati proizvodnju u Purisu te do kraja godine naplatiti dospjela potraživanja od kupaca. Veli da ukoliko to ne postigne dogovorom, početkom 2013. pokrenut će ovrhe i na taj način naplatiti 3,5 milijuna kuna duga.

Podsjećamo da nam je dan prije izvještajnog i ispitnog ročišta Čupković izjavio da se od 90,27 milijuna kuna potraživanja, koje je priznao, na hrvatsku Hypo banku odnosi 49 milijuna, a na ostale vjerovnike 40-ak milijuna kuna, od čega polovica otpada na potraživanja 282 radnika.

Na idućem ročištu očekuje se da će vjerovnici razmatrati višemilijunsko potraživanje (u eurima) koje je sa zakašnjenjem dostavila austrijska Hypo banka, vlasnik istoimene hrvatske banke. U međuvremenu se, već prekosutra, održava prvo izvještajno i ispitno ročište društava Puris-Tvornice stočne hrane i Puris-Peradarstvo, čiji je osnivač Puris.

Stečajna upraviteljica Tvornice stočne hrane Ljubica Božić iz Pule nam je potvrdila riječi Čupkovića da žele osigurati nastavak proizvodnje Purisa. Dodala je da će više informacija objaviti na ročištu, koje će se održati u četvrtak u jutarnjim satima, pola sata prije ročišta za Peradarstvo, čiji je stečajni upravitelj Željko Ocelić iz Opatije.

On nam je pak danas izjavio da je budućnost djelatnosti uzgoja peradi vezana uz Puris.

Uz to, navodimo da Tvornica stočne hrane nije u funkciji već neko vrijeme, a stečaj nad Purisom i njegovim dvjema tvrtkama-kćerima pokrenut je 5. rujna. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter