Puris ce obnoviti farmu kraj Barbana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Purisova farma u podrucju Barbana uskoro ce, nakon djelomicne sanacije, opet poceti s radom.

Kada su prije šest mjeseci djelatnici farme odnijeli posljednje preostale purane i zakljucali hale, Barbanci i mještani okolnih sela su privremeno odahnuli. Naime, od otvorenja pogona 1978. morali su živjeti uz neugodne mirise zbog kojih su se cesto zatvarali u kuce, pogotovo ljeti.

Kada ce zapoceti obnova farme i kada ce biti otvorena ne zna tocno ni direktor Purisa Dušan Tomaševic. Mještani kažu da bi im bilo puno draže da farma i ostane zatvorena ako ventilacija i odoriranje ne budu kvalitetniji.

Tomaševic je i sam izrazio želju za moderniziranjem farme.

- Sve mi se cini da cemo za sada moci napraviti samo djelomicnu sanaciju, primjerice popraviti krovove i ventilaciju, a ne potpunu, koja bi nas koštala najmanje dva milijuna eura. Mislim da zapravo nema adekvatnog nacina da se neugodni mirisi s bilo koje vece farme u potpunosti otklone, rekao je Tomaševic.

Najavljuje pak da ce farma ubuduce, osim za purane, služiti i za uzgoj pilica. Na ovoj bi se farmi moglo godišnje uzgojiti do 800 pilica, a cilj je tvrtke na svim postojecim farmama postici brojku od pet milijuna pilica godišnje, zbog cega ce uskoro zapošljavati i nove radnike.


Podijeli: Facebook Twiter