Purda stigao kuci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski branitelj Tihomir Purda stigao je u cetvrtak navecer u Vukovar, gdje su ga ispred stambene zgrade u kojoj živi docekali vidljivo uzbudena supruga i djeca.

"Da sam znao da za mnom postoji raspisana tjeralica, sigurno ne bih bio u zatvoru", kazao je Purda novinarima ispred zgrade, okružen clanovima obitelji, rodbinom, susjedima i nekolicinom vukovarskih branitelja.

Na pitanje novinara hoce li tužiti državu zbog uhicenja i boravka u zatvoru, odgovorio je da ne zna, ali da ne vjeruje jer mu je najvažnije da se vratio u Vukovar i da je s obitelji.

Odgovornim za uhicenje i boravak u zatvoru ne smatra nikoga jer, kako je objasnio, "to je tako moralo biti". "Oni su tjeralicu izdali i ja bih kad-tad morao naletjeti", ocijenio je.

"Moja obitelj mi je najvece bogatstvo", kazao je, dodajuci da su se u zenickom zatvoru prema njemu odnosili za svaku pohvalu.

Po njegovim rijecima, ni jednog trenutka nije strahovao da ce biti izrucen Srbiji jer je, kako je kazao, "znao da nemaju dokaza".

Zahvalio je na pomoci Vladi RH, hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu i svojem odvjetniku Josipu Muselimovicu. Purdina supruga Slobodanka rekla je samo da "jest i nije vjerovala u njegov povratak". "Rekla sam da necu vjerovati sve dok ne stupi na hrvatsko tlo. Hvala Bogu, došao je i taj dan", rekla je.

Tihomir Purda pušten je u cetvrtak iz ekstradicijskog pritvora u Zenici gdje bio 57 dana. Uhicen je 5. sijecnja jer je Srbija za njim raspisala medunarodnu tjeralicu pod sumnjom da je pocinio ratne zlocine.

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zlocine odustalo je od kaznenog gonjenja hrvatskih branitelja Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjica Tromblona zbog nedostatka dokaza.


Podijeli: Facebook Twiter