Pupovac:Grabar Kitarović u govoru premalo o manjinama

(Ognjen Alujevic)
(Ognjen Alujevic)

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je u petak kako je dolazak srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na inauguraciju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović bio dobar potez koji je već polučio rezultate za rješavanje otvorenih pitanja dviju zemalja, dok je za inauguracijski govor nove hrvatske predsjednice rekao da je eho iz publike ozbiljno kompromitirao njegova dobra mjesta i da nije dovoljno spominjala manjine.

Odluka premijera Vučića da dođe na inaguraciju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović vrlo je značajna, mudra i polučila je odlične rezultate, ocijenio je Milorad Pupovac u emisiji "Javna stvar" Hrvatske radiotelevizije, dodajući da je s njim bio u srijedu u Beogradu.

Podsjetio je da se Vučić osim s predsjednicom Grabar Kitarović susreo i s premijerom Zoranom Milanovićem, šefom oporbe Tomislavom Karamarkom te da je sada najvažnije proraditi ciljeve koji su važni objema državama. Osjeća se značajno poboljšanje za rješavanje svih otvorenih pitanja, ocijenio je.

Grujić nije osporavo ono što je Vučić rekao

Pupovac je zamoljen za komentar Vučićeve izjave kako je na popisu nestalih u Domovinskom ratu koje traži Hrvatska više Srba nego Hrvata, nakon koje je pomoćnik hrvatskog ministra branitelja za zatočene i nestale Ivan Grujić naveo kako su na tom popisu 930 osoba nestalih 1991. i 1991. pretežito hrvatske nacionalnosti, dok je 670 osoba nestalih 1995. pretežno srpske nacionalnosti, a da su svi hrvatski državljani.

"Grujić nije osporavo ono što je Vučić rekao", rekao je Pupovac. "Ne treba tome posvećivati posebnu pažnju. Ono što je Vučić htio naglasiti to je da nestali postoje na obje strane i da je dosta važno da se to u javnosti osvijesti. Nije pukovnik Grujić bitno osporavo to što je Vučić rekao", naveo je Pupovac objasnivši da među 930 nestalih iz 91. i 92. ima i onih srpske nacionalnosti.

Bitno je da se shvati da se ne traže samo Hrvati već i Srbi, rekao je i ocijenio da su rješavanje pitanje nastalih do sada blokirale hrvatska tužba i srpska protutužba za genocid pred Haškim sudom.

"Stekao sam dojam da je Vučiču stalo da srpske institucije surađuju s hrvatskim i da se to pitanje počne rješavati", rekao je Pupovac dodavši kako je realno očekivati da se nastavi razgovarati i o slučaju hrvatskog branitelja Marića koji je u zatvoru u Srbiji.

Na pitanje može li očekivati da Srbi sada kažu gdje su masovne grobnice, naveo je kako misli da se stvari sada kreću. Treba od nečega krenuti i mislim da se kreće, rekao je Pupovac istaknuvši da je u Hrvatskoj pokrenuto 3000 optužnica protiv Srba u odsutnosti.

Treba sjesti i dogovoriti se, to je posao ministarstava pravosuđa i odvjetništava, a na politici je dodatna odgovornost da to potiče, smatra predsjednik SNV-a.

Ako bude kao i sada, udesno, teško da ću prisustvovati proslavi "Oluje"

Na pitanje kako će SDSS obilježiti ovogodišnju obljetnicu "Oluje" i hoće li prisustvovati središnjoj svečanosti u Kninu, odgovorio je da će kao i prošle godine na taj dan u Dvoru na Uni obilježiti stradanja Srba u "Oluji".

"Hoću li biti u Kninu, ne znam, ne znam kako će teći organizacija proslave s predstavnicima Srba u Hrvatskoj. Vidjet ćemo kako će biti, ako bude kao i do sada udesno, udesno, udesno, teško da će biti prostora za moje sudjelovanje u toj proslavi", rekao je.

Grabar Kitarović u govoru premalo o manjinama

Na pitanje kako ocjenjuje inauguracijski govor hrvatske predsjednice Grabar Kitarović i što od nje očekuje, rekao je da očekuje spremnost na suradnju.

Govor je, ocijenio je, bio na tragu politike na temelju koje je izabrana, s nešto više mjere, a eho toga govora u publici je ozbiljno kompromitirao dobra mjesta u njemu.

"Volio bih i da je češće spominjala raznolikost koja postoji u Hrvatskoj, vjerske i etničke manjine", rekao je, dodajući da je nakon nesporazuma koji su se pojavili u njezinoj u kampanji i nakon izbora, očekivao da će manjinama dati značajnije mjesto nego u kampanji.

Podršku Josipoviću dali smo zbog suradnje s SDP-om, Hrvatska se naginje u desno

Na pitanje je li SDSS pogriješio kada je između dva izborna kruga dao potporu predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću i je li mu žao zbog toga s obzirom da su bili u zavadi, odgovorio je da mu nije žao. To smo učinili zahvaljujući suradnji koju imamao s SDP-om. Da toga nije bilo, ne znam bi li mu dali podršku. Uz to, nas je motiviralo održavanje političke stabilnosti u zemlji. "Sada se ozbiljno naginje u desno i to na način koji ne jamči političko zdravlje u Hrvatskoj", ustvrdio je Pupovac.

Na podsjećanje da ga je Josipović optužio za održavanje hrvatsko-srpskog sukoba niskog intenziteta i da se bavi etno biznizom, Pupovac je rekao kako je Josipović je znao da to nije istina, a da je tema bila ZAMP o kojoj su pisale Srpske novosti. To je sada prošlost, kao i Josipovićev mandat, rekao je.

Selotejp na konfrenciji za novinare je bio izraz mog protesta zbog ubijenih srpskih civila

Na pitanje o Branimiru Glavašu i međusobnim optužbama te nije li organiziranjem konferencije za novinare na koju je došao sa selotejpom aludirajući na optužnicu protiv Glavaša, na neki način izvršio pritisak na sud, Pupovac je odgovorio kako je "normalno da saborski zastupnici iz Glavaševog HDSSB-a na reveru nose bedž na kojem piše 'heroj, a ne zločinac', a kad on donese selotejp, onda je to pritisak na sud".

Kad se u Saboru pojavi čovjek koji je optužen za ratne zločine, koji ima nepravomoćnu presudu i koji u Saboru radi spektakle kao da se ništa nije dogodilo, kao da ne postoje ljudi koji su ubijani na obali Drave, u dvorištima s akumulatorskom kiselinom, morao sam reagirati, rekao je. "To je bio moj protest. Smatrao sam moralnom odgovornošću reći da Sabor nije mjesto gdje će se nazdravljati ljudima koji imaju takvu tešku presudu i koji su pobjegli od hrvatskog pravosuđa", rekao je Milorad Pupovac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter